Ljusare Donald Trump tittar framåt

Tonen var optimistisk, emellanåt poetisk, men budskapet lika renodlat ekonomiskt nationalistiskt. I sitt första tal inför USA:s kongress sträckte Donald Trump ut handen till sina motståndare för att få igenom infrastruktursatsningar och en ny sjukförsäkringsreform. Nu väntar hårt politiskt arbete för presidenten.

ANNONS
|

Borta var den arge ledare med dystopisk syn på USA som talade vid presidentinstallationen för sex veckor sedan. I kongressens talarstol stod en presidentlik Donald Trump och betonade ord som enighet och styrka.

- En ny våg av optimism gör att ouppnåeliga drömmar är inom räckhåll... Vad vi bevittnar är återfödelsen av den amerikanska andan, inledde han.

ANNONS

Två tal?

Så följde en balansakt där Trump förvisso målade med mörka penseldrag men också talade försonande. Han avvek dock inte från sina grundläggande teser om att sätta Amerika först genom stärkta gränser och ekonomisk nationalism.

För den som läste mellan raderna var det nästan som om Trump höll två tal: Ett var riktad till den bas av missnöjda vita arbetare som fick honom vald i höstas. Han lovade industrier som "rytande återfår sin livskraft", miljontals jobb, ett stopp för knarket som "väller över gränserna", fortsatta deporteringar av kriminella papperslösa migranter samt skydd mot vad Trump kallar radikal islamisk terrorism.

Ett annat fokuserade mer på kongressen. Presidenten talade om satsningar på barn i utsatta innerstadsområden och infrastruktursatsningar för miljarder dollar – något som lär landa väl hos motståndarpartiet Demokraterna.

Kompromissvilja

Den sistnämnda inriktningen lär behövas om den förhållandevis impopuläre Donald Trump ska få igenom sin politik i kongressen, där flera inom det egna partiet Republikanerna ställt sig tveksamma till hans politik.

Under sin första månad har Trump främst styrt genom presidentdekret, nu är det hög tid för honom att förhandla reformer med kongressen. Men hans prioriterade lagförslag – att riva upp och ersätta sjukförsäkringsreformen Obamacare samt satsningar på gränsbevakning och nationell säkerhet – är heta politiska potatisar som kräver hårt politiskt arbete och kompromissvilja för att få igenom. Och det är oklart hur han ska finansiera sina jättehöjningar av försvarsanslagen.

ANNONS

Trump, som både under valrörelsen och efteråt gjort sig känd för kontroversiella uttalanden och förolämpningar, höll sig i kongressen till en ganska hoppfull retorik, vilket förvånade många bedömare.

Han nämnde inte heller de otaliga dispyter han haft med medier som han pekat ut som förmedlare av vad han anser är "falska nyheter". Amerikanska nyhetssajter, som faktacheckade talet, konstaterar dock att Trump inte alltid höll sig till sanningen och emellanåt tog statistik ur sitt sammanhang. Exempelvis har USA:s tillverkningsindustri inte förlorat en fjärdedel av sina jobb på grund av frihandelsavtalet Nafta, som Trump påstod, skriver The New York Times. Snarare har jobb försvunnit på grund av teknisk utveckling.

TT

Bakgrund: Det vill Donald Trump

I sitt tal inför USA:s samlade kongress underströk president Donald Trump mycket av det han gjort under sina första veckor – som att backa från Stillahavsavtalet om frihandel, införa ett anställningsstopp för den federala statsapparaten, ge klartecken för att bygga de omstridda oljeledningarna Keystone och Dakota Access, inleda processen för att bygga en gränsmur mot Mexiko, börja deportera papperslösa migranter som är "kriminella och hotar våra samhällen" samt nominera en konservativ domare till Högsta domstolen.

Utöver detta vill Trump:

- Att kongressen godkänner en infrastruktursatsning värd 1000 miljarder dollar som ska ge "miljontals jobb".

- Få till en invandringsreform i vilken en bärande tanke är att de som invandrar till USA ska kunna försörja sig själva.

- Riva upp och ersätta sjukförsäkringsreformen Obamacare. Det nya systemet ska inte tvinga någon att ha sjukförsäkring – men får inte heller diskriminera försäkringstagare som redan har en diagnos, enligt Trump som hävdar att Obamacare "kollapsar".

- Få igenom en ny utbildningslag där utsatta unga får tillgång till skolpeng och därmed kan välja vilken typ av skola de vill gå i.

- Genom en ny myndighet kallad Voice stödja offer som utsatts för brott som utförts av migranter som vistas i landet olagligt.

- Få igenom enorma satsningar på försvaret och landets krigsveteraner i den statsbudget han inom kort skickar till kongressen.

- Att USA:s 250-årsdag 2026 firas storstilat.

Fakta: Stödet för Donald Trump

57 procent av de som tittade på president Donald Trumps kongresstal säger att de reagerade "mycket positivt" på det, enligt en opinionsmätning som nyhetskanalen CNN och opinionsinstitutet ORC gjorde direkt efteråt. Nära 70 procent uppger att talet fick dem att känna sig mer optimistiska när det gäller USA:s framtid (något fler republikaner än demokrater tittade dock på talet, bland de tillfrågade fanns åtta procentenheter fler republikaner än i USA som helhet).

Stödet för Donald Trump i stort är dock lågt för en nytillträdd president. 43,6 procent av amerikanerna tycker att Trump gör ett bra jobb medan 50,3 procent är av motsatt åsikt.

37,3 procent anser att landet utvecklas i rätt riktning medan 54 procent inte tycker det.

Enbart 21,9 procent av amerikanerna tycker att kongressen gör ett bra jobb.

Källa: CNN samt Real Clear Politics sammanställning av aktuella opinionsmätningar

ANNONS