Lastbil har kört in i folkmassa - minst fyra döda

Minst fyra personer har dött efter att en lastbil kört rakt in i en folksamling vid Armon Hanatziv-promenaden i Jerusalem, rapporterar flera israeliska medier. Israelisk polis utreder händelsen som en misstänkt terrorattack. – Jag såg en lastbil köra på en grupp unga personer, säger ambulanssjukvårdaren Landy Sharon. Enligt Israels premiärminister Benjamin Netanyahu var chauffören troligtvis anhängare till terrorrörelsen IS.

ANNONS
|

Enligt polisuppgifter till tidningen Haaretz kördelastbilsföraren plötsligt av en intilliggande vägoch rakt in i en grupp människor som var på väg att gå av från en buss.Armon Hanatziv-promenaden är ett populärt turiststråk i Jerusalem och all trafik från och till platsen stängdes under söndagen av.

Den misstänkta attacken ägde rum vid lunchtid och en video som laddats upp på Youtube visar hur lastbilen körrakt in i en grupp människor vid en busshållplats. Bilderna är tagna från en övervakningskamera vidArmon Hanatziv-promenaden.

Enligt flera israeliska medierutreder israelisk polis händelsen som en misstänkt terrorattack.

"Det är en terroristattack", uppges en talesperson för den israeliska polisen ha sagt i israelisk radio, rapporterar Reuters.

ANNONS

Minst fyra döda

Både Haaretz och Jerusalem Post rapporterar att minst fyrapersoner ska ha omkommit i den misstänkta attacken och flera personer ska ha klämts fast under lastbilen. Utöver de döda uppges 15 personer ha skadats, flera av dem allvarligt. Enligt israelisk radio har den misstänkte gärningsman skjutits till döds av polisen vid platsen. Enligt AFP är det en grupp unga soldater som har blivit påkörda. De döda är enligt Reuterstre kvinnor och en man som alla var i 20-årsåldern.

Galit Ziv, presstalesperson för den lokala polisen, uppgav senare under söndagen att föraren kom körandes från Alar Street innan det misstänkta attentatet vidArmon Hanatziv-promenaden.

– Han lade märke till att en grupp personer klev av en buss som hade stannat till längs promenaden. Så vitt vi vet gasade han på och körde på dem, säger Galit Ziv till tidningen Ynet.

Skotthål i vindrutan

Enligt Jerusalem Post ska den misstänkta gärningsmannen ha identifierats som enman från östra Jerusalem. Mannen som pekas ut som den skyldige ska enligt polischefenRoni Alsheich ha haft ett israelisk körkort. Lastbilen ska haftisraeliska nummerplåtar som uppges ha stulits från ett annat fordon. TT rapporterar att den misstänkte gärningsmannen identifierats som en enpalestinier från östra Jerusalem.Enligt Ynet ska israeliska säkerhetsstyrkor under dagen ha genomfört en husrannsakan vid mannens bostad.

ANNONS

Ingen grupp eller organisation uppges ha tagitpå sig det misstänkta dådet. Enligt Sky News har dock händelsen hyllats av terrorstämplade Hamas.

Hyllas av Hamas

Hamas talespersonAbdul-Latif Qanou uppges ha kallat attacken för "heroisk" och uppmanat andra palestinier att utföra liknande dåd.

Senare under söndagen uppgav Israels premiärminister Benjamin Netanyahu att chauffören troligtvis var en anhängare till terrorrörelsen IS.

"Vi har identiteten på angriparen, som enligt alla tecken stödde IS", uppgesNetanyahu ha sagt i ett uttalande enligt nyhetsbyrån AFP.

(texten fortsätter under inlägget)

"Såg en lastbil köra på unga personer"

En bild som publicerats på lastbilen påHaaretz webbsida visar minst 14 skotthål på lastbilens framruta.

Ambulanssjukvårdaren Landy Sharon berättar för Jerusalem Post att flera unga personer har blivit påkörda.

– Jag såg en lastbil köra på en grupp unga personer som skulle gå på en buss. Omkring tio personer låg på marken nära gatan. Några var fastklämda under lastbilen, sägerLandy Sharon till Jerusalem Post.

Svenska utrikesdepartementet har inte fått in några rapporter om skadade svenskar, uppgeren medarbetare på UD:s pressjour till TT.

Jerusalems borgmästare Nir Bakat har efter det misstänkta dådet i ett uttalande uppgett att personerna som ligger bakom attacken kommer att få betala ett högt pris.

– Jag uppmanar Jerusalems medborgare och landet att vara uppmärksamma och fortsätta att leva på era dagliga liv. Låt inte terrorn vinna, sa Nir Bakat bland annat i det korta uttlandet.

ANNONS

Svenske David: "Jag fick panik"

Svenske David Metzler bor fem minuter från platsen där människorna blev påkörda. Ungefär samtidigt som den misstänkta lastbilsattacken skedde, rapporterade medier om en stor trafikolycka i hans bostadsområde.

– Det fanns en massa ambulanser och poliser här i området. Det skedde sammanblandning och många trodde att själva attacken var här. Då fick jag panik och åkte direkt till min sons skola för att se att allt var bra. Vilket det var. Men det illustrerar vilken surrealistisk verklighet vi lever i, säger han.

LÄS OCKSÅ:Svenske David i Israel: Alla är på helspänn

Det senaste året har 36 israeler enligt Sky News dödats i olika former av terrordåd som misstänks ha utförts av palestinier.

Under samma period uppges 229 palestinierdödats i israeliska attacker och strider.

"Väldigt känslig situation"

Strider som Israel menar är svar på palestinska terrordåd, medan den andra sidan anser att 50 år av israelisk ockupation är grunden till det dödliga våldet.

Björn Brenner, Mellanösterforskare vid Försvarshögskolan, ser attentatet som ett bevis på att våldsvågen i området inte är över.

– Det är en väldigt känslig situation i Jerusalem och med minsta politiska förändring riskerar detta att explodera i något större, säger han till TT.

Attackerna som genomförts det senaste året har ofta varit knivdåd eller ramningar med personbilar. Det faktum att det nu rör sig om en lastbilsattack ser Björn Brenner som ett tecken på en upptrappning.

ANNONS

En del av förklaringen till det eskalerande våldet är diskussionen om att flytta den amerikanska ambassaden från Tel Aviv till Jerusalem, enligt Brenner.

– Från officiellt palestinskt håll har man sagt: Om ambassaden flyttas till Jerusalem kommer vi dra tillbaka vårt erkännande av Israel som stat. Flytten av ambassaden till Jerusalem är en väldigt stor symbolsak för palestinierna och det kommer att få starka reaktioner, säger Björn Brenner till TT.

ANNONS