Larmet: 152 000 européer kan dö av extremt väder

Om ingenting görs åt klimatförändringarna kan de extrema väderförhållanden inom 80 år komma att döda över 150 000 människor i Europa årligen. Det visar en ny studie som publicerats i tidskriften The Lancet planetary health journal.

ANNONS
|

Europa plågas just nu av extrem värme, med grader som kryper sig över 45-gradersstrecket. Och varmare kommer det att bli i framtiden om ingenting görs för att tygla den globalauppvärmningen.

Forskare vid EU-kommissionens forsknings center har publicerat en studie i tidskriften The Lancet planetary health journalochresultaten ärfemtio gånger värre än vad forskare tidigare funnit.

Med dagens temperaturer dör i genomsnitt cirka 3 000 personer per år i Europa, på grund av vädret, men enligt studieresultaten kan dödstalen, redan 2071, ha stigit till 152 000 dödsfall perår.

Extrem värme det farligaste

Forskarna menar att år 2100 kommertvå av tre människor i Europa att vara påverkad av katastrofer knutna till klimatet, vilket kan jämföras med en av tjugo i början av 2000-talet.

ANNONS

Forskarna analyserade de sju farligaste väderfenomenen: värmeböljor, köldknäppar, skogsbrand, torka, översvämning från floder och kustoch vindstormari EU:s medlemsländer inklusive Schweiz, Norge och Island.

Människor som dör på grund av kustöversvämningar kan enligt studien komma att öka från sex personer per år, i början av århundradet, till 233 per år i slutet av det samma.

Extremt höga temperaturer tros komma att ligga bakom 99 procent av alla dödsfall i samband med väderfenomen och södra Europa kommer vara hårdast drabbat.

Hotarmänskligheten

Forskarteamet tittade på historiska data av väderkatastrofer som drabbat Europa mellan 1981 till 2010 för att kunna göra en uppskattning om den europeiska befolkningens utsatthet. De kombinerade den informationen med den tidigare förväntade utvecklingen av hur klimatet kan komma att förändras och hur befolkningsmängdeni Europa kan komma att öka och migrera.

Teamet utgick ifrån att ökningstakten för utsläpp av föroreningar i atmosfären kommer leda till en temperaturökning på tre graderi slutet av århundradet – en pessimistisk prognos som ligger över den målsättning satt vid Parisavtalet 2015.

– Klimatförändringar är ett av2000-talets största globala hotmot mänskligheten. Om inte den globala uppvärmningen är tyglad inom kort och passande åtgärder är implementerade, omkring 250 miljoner européer kan komma att utsättas för skadligt klimat extremer – på en årlig basis i slutet av 2099,sa Giovanni Forzieri, en av forskarna bakom studien, i ett uttalande.

ANNONS

"Människor är anpassningsbara"

Experter från Seouls nationella universitet i Sydkorea varnar dock för att studiens resultat kan vara överdrivna.

De skrev en kommentar som publicerades i samma tidskrift, där man hävdade att människor är kända för att vara anpassningsbara och att vi blir mindre utsatta med tiden. Att vi skulle bli mindre utsatta, beror enligt de sydkoreanska experterna, på att vi skapar mer avancerad medicinsk teknik, AC och värmeisolerade hus.

Fakta: Extremväder

Enligt den nya studien kommer värmeböljor att orsaka 99 procent av alla framtida klimatrelaterade dödsfall i Europa.

Effekten lär bli mest påtaglig i Sydeuropa där så gott som samtliga människor kommer att påverkas. Antalet dödsfall kan bli 700 per miljon och år vid slutet av århundradet.

I Nordeuropa blir effekterna relativt milda med endast tre dödsfall per miljon invånare och år.

Källa: The Lancet Planetary Health

Fakta: Parisavtalet

Det globala klimatavtalet förhandlades fram i december 2015 när Frankrike stod värd för det återkommande klimattoppmötet. Avtalet slår bland annat fast att den globala uppvärmningen ska begränsas till under två grader jämfört med förindustriell tid, och att utsläppen snarast möjligt ska nå sin högsta nivå för att sedan minska.

Ländernas nationella klimatplaner ska uppdateras vart femte år från 2020 och globala översyner av det internationella klimatarbetet ska göras vart femte år med start 2018.

Dessutom ska världens utvecklade länder bidra med 100 miljarder dollar årligen i klimatbistånd till utvecklingsländer från 2020.

Sedan tillräckligt många länder ratificerat avtalet, däribland USA, trädde det i kraft den 4 november 2016.

Den 1 juni i år meddelade president Donald Trump att USA drar sig ur avtalet.

ANNONS