En man tar sig fram på en madrass i en översvämmad by.
En man tar sig fram på en madrass i en översvämmad by.

Laos översvämningar sprider sig till Kambodja

Monsunregn försvårar räddningsarbetet i södra Laos, där en damm kollapsade i tisdags då vattenmassor spolade iväg hela byar och dödade minst 27 människor. Katastrofen tvingar tusentals att lämna sina hem även i grannlandet Kambodja.

ANNONS
|

Många boende i området flydde upp på hustak eller tog sig till evakueringsplatser. Båtar och helikoptrar har skickats ut för att hitta människor som fortfarande är strandsatta. Minst 131 personer saknas fortfarande och vägarna är helt förstörda på många ställen.

Nu har vattenmassorna från den kollapsade dammen letat sig ned till Kambodja. Där har tusentals personer tvingats evakuera och vattnet stiger successivt. Värst är det i Strung Treng-provinsen, norra Kambodja.

Vietnam har skickat militärer och vårdpersonal för att hjälpa till i räddningsarbetet i Laos, och Thailand skickar motsvarande runt 1,3 miljoner svenska kronor till hjälp.

ANNONS

Kinas utrikesdepartement meddelar att landet är "villigt att omedelbart tillhandahålla aktivt stöd och hjälp till Laos katastrofhjälp".

Enligt statliga medier har mer än 3000 människor blivit hemlösa i katastrofen. Skräckslagna bybor vittnar om att de fått alldeles för lite tid på sig att lämna sina hem.

Tran Van Bien, 47, från en by nära dammen, fick beskedet att lämna sitt hem bara två timmar innan katastrofen var ett faktum. Han sprang till en granne medan hans hus snabbt fylldes med vatten. Efter att ha väntat på ett hustak i flera timmar valde han att skicka iväg sin fru och deras barn med en förbipasserande båt.

- Min fru band fast vårt barn på hennes kropp och sa att om de dör så dör de hellre tillsammans.

TT-AFP

ANNONS