Cody Wilson med sitt vapen "The Liberator", som tillverkas av en 3D-skrivare. Arkivbild.
Cody Wilson med sitt vapen "The Liberator", som tillverkas av en 3D-skrivare. Arkivbild.

Lagliga 3D-vapen på väg att bli verklighet

Snart är det fritt fram för amerikanerna att helt lagligt ladda ned ritningar till vapendelar som sedan kan skrivas ut med en 3D-skrivare, rapporterar CNN. Med enkla medel går det sedan att bygga en funktionsduglig pistol.

ANNONS
|

Efter en flera år lång rättslig strid med det amerikanska utrikesdepartementet får organisationen Defense Distributed, som inte hymlar med sitt motstånd mot hårdare vapenlagstiftning i USA, inom kort publicera sina ritningar på sin hemsida. Med ritningarna går det att skriva ut delarna till en pistol som är relativt enkel att bygga ihop.

Det handlar bland annat om pistolen "The Liberator" – Befriaren – som är organisationens stora stolthet. Delarna är helt gjorda i plast förutom en metalldel i avfyrningsmekanismen. Metalldelen är en helt vanlig spik som går att köpa lite varstans. Pistoler likt "Befriaren" har inga serienummer och är omöjliga att spåra, enligt CNN.

ANNONS

Tvisten har pågått sedan 2013, men den 29 juni kom beslutet att regeringen valt att lägga ned sin del av stämningen. I augusti kan ritningarna läggas ut.

För de allra flesta privatpersoner är det än så länge opraktiskt att skriva ut sina egna skjutvapen, och inte minst dyrt med tanke på att de bästa 3D-skrivarna kostar mycket pengar. Men vapenorganisationens grundare Cody Wilson är positiv.

- Det är fortfarande inte tillgängligt för dem, men vi kommer att få se hur allting utvecklas. Våra ritningar kommer att finnas där när tiden är inne.

TT

ANNONS