Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

170920-fnmote-531070_se.gp_1.jpg
Statsminister Stefan Löfven på väg in till säkerhetsrådet i FN-skrapan i New York.

Löfven hyllade Catalán i säkerhetsrådet

Statsminister Stefan Löfven hyllade den mördade svenska FN-medarbetaren Zaida Catalán när han talade i säkerhetsrådet. Kort dessförinnan hade ett enigt råd antagit en resolution som handlar om stöd till och effektivisering av FN:s fredsbevarande insatser.

- Nu mer än någonsin måste vi ena oss för en fredlig och hållbar utveckling – inte öka spänningar och splittring, sade Löfven från sin plats näst längst ut vid rådets hästskoformade bord.

Statsministern slog fast att fredsbevarande och konfliktförebyggande insatser går hand i hand, han talade om vikten av partnerskap mellan FN och organisationer som Afrikanska unionen (AU) och EU. Och han underströk hur viktigt det är att dra lärdomar av 70 års arbete för fred.

- Det har lärt oss om vikten av fullt, jämlikt och aktivt kvinnligt deltagande. Sverige försöker konstant öka antalet kvinnor som deltar.

Hjärtefråga

Vid högnivåmötet om fredsbevarande insatser deltog bland andra USA:s vicepresident Mike Pence, Storbritanniens premiärminister Theresa May, Frankrikes president Emmanuel Macron, Ukrainas president Petro Porosjenko, Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov och Egyptens president Abdel Fattah al-Sisi.

Ämnet är något av en hjärtefråga för Sverige, som sedan årsskiftet är invald medlem i säkerhetsrådet och där har drivit på för konfliktförebyggande insatser och ökat skydd för FN-personal. I den antagna resolutionen understryks vikten av att arbeta aktivt och förebyggande mot att FN-personal förgriper sig sexuellt på civila – något som bland annat den svenske FN-tjänstemannen Anders Kompass slog larm om från Centralafrikanska republiken 2014.

Ämnet har varit i fokus även tidigare i veckan, då Sverige som ett av 75 länder undertecknade en överenskommelse som syftar till att förebygga att FN-anställda begår sexuella övergrepp. I den betonar vikten av att medborgare som gör sig skyldiga till sexualbrott när de är på FN-uppdrag ställs inför rätta i sina hemländer. Utanför säkerhetsrådet betonade Löfven att nolltolerans ska råda mot den typen av övergrepp.

- Det finns ingen som helst acceptans för det som har skett när det gäller våldtäkter och sexuellt utnyttjande. FN ska stå för något helt annat, sade han.

Burma och Ukraina

Flera talare lyfte även andra frågor. Mike Pence kritiserade FN:s råd för mänskliga rättigheter och fördömde i starka ordalag våldsamheterna mot den muslimska minoritetsbefolkningen rohingya i Burma. Petro Porosjenko påminde om Rysslands annektering av Krim och oroligheterna i hemlandet.

I resolutionen ombads FN:s generalsekreterare António Guterres att årligen rapportera till rådet om reformarbetet när det gäller FN:s fredsbevarande insatser. För närvarande pågår 15 sådana operationer, bland annat i Haiti (Minustah), Mali (Minusma), Centralafrikanska republiken (Minusca), Kongo-Kinshasa (Monusco) och Kosovo (Unmik).

Fakta: FN:s säkerhetsråd

FN:s säkerhetsråd har 15 platser varav fem är permanenta: USA, Storbritannien, Ryssland, Kina och Frankrike. Övriga tio platser väljs på två år och fördelas mellan olika regioner.

Säkerhetsrådet har huvudansvaret för upprätthållande av internationell fred och säkerhet, enligt FN-stadgan. De beslut rådet tar är bindande för alla medlemsstater inom FN. De permanenta medlemmarna har vetorätt och kan därmed stoppa beslut.

Sverige har en plats i rådet 2017–2018. Sverige har suttit i säkerhetsrådet vid tre tillfällen tidigare, 1957–58, 1975–76 och 1997–98.

Mest läst