Polisen hindrar maldiviska parlamentsledamöter att komma in i parlamentsbyggnaden.
Polisen hindrar maldiviska parlamentsledamöter att komma in i parlamentsbyggnaden.

Låst parlament ledde till bråk

Maldivernas säkerhetsstyrkor stängde parlamentet på presidentens order på måndagen. Åtgärden ledde till sammandrabbningar sedan oppositionella parlamentsledamöter stormat byggnaden, där de tänkt hålla en omröstning om talmannen ska ställas inför riksrätt.

ANNONS
|

Presidenten Abdulla Yameen har anklagats för att förstöra de demokratiska framsteg Maldiverna har gjort sedan landet blev en flerpartistat 2008.

Oppositionen uppger att en förtroendeomröstning mot talmannen Abdulla Maseeh Mohamed var planerad till måndagen. Förslaget hade enligt oppositionen stöd av 45 parlamentsledamöter av totalt 85.

Regeringen uppger däremot att ingen omröstning var planerad.

Säkerhetsstyrkor låste grindarna in till parlamentet på order från presidenten, och parlamentsledamöter "hindrades med våld från att komma in i parlamentsbyggnaden", uppger det största oppositionspartiet MDP.

Några parlamentsledamöter bröt sig in, men de kastades ut av militär och polis som bland annat använde pepparsprej, enligt MDP.

ANNONS

I ett uttalande kallar oppositionen Abdulla Yameens agerande "desperat, olagligt och okonstitutionellt".

Presidentens stab uppger att alla parlamentsledamöter har informerats om att nästa möte kommer att hållas den 31 juli.

Parlamentet uppger i ett uttalande att säkerhetsstyrkorna ombetts stärka säkerheten då vissa partier uppmanat till protester nära parlamentet.

TT-AP

ANNONS