Säckpipeblåsaren Ryan Randall leder pro-skotska väljare under folkomröstningen i Edinburgh.
Säckpipeblåsaren Ryan Randall leder pro-skotska väljare under folkomröstningen i Edinburgh.

Långa köer när skottar ska rösta

ANNONS
|

I Skottland har vallokalerna varit öppna sedan klockan 8 i morse. Omröstningen om självständighet präglas så här långt av positiva känslor och engagerade medborgare.

4,3 miljoner skottar kan rösta om landets självständighet i vad som ser ut att bli den mest hektiska dagen i skotsk valhistoria.

I ett inlägg på mikrobloggen Twitter skriver val- och politikexperten professor John Curtice vid universitetet i Strathclyde, att en sammanräkning av de senaste opinionsmätningarna visar en övervik för nej-sidan med 52 procent av rösterna mot 48 för ja.

Under dagen har det rapporterats om stor aktivitet, god stämning och långa köer till många vallokaler.

ANNONS

En företrädare för valmyndigheten meddelade att den som står i kö till en vallokal när den är planerad att stängas klockan 22.00 (23.00 svensk tid) kommer att få rösta, "... för att den som vill rösta verkligen får möjlighet att rösta".

Den tidigare premiärministern och skotten Gordon Brown har under valkampanjens slutskede hamnat i strålkastarljuset efter en energisk kampanjinsats för nej-sidan. Brown har varit tämligen osynlig sedan valförlusten 2010.

Efter Browns bejublade tal vid nej-kampanjens avslutande möte på onsdagskvällen skriver till exempel kolumnisten Philip Stephens i Financial Times under rubriken "En pånyttfödd Gordon Brown kan vara mannen som räddade unionen": "När de sett honom valkampanja de senaste dagarna undrar unionsförespråkarna bara: Varför tog det så lång tid (att få upp honom på banan)?"

Facebook meddelar att man den senaste 5-veckorsperioden noterat 10 miljoner inlägg relaterade till omröstningen om självständighet.

Den skotska parlamentsledamoten Jenny Marra från nordöstra Skottland twittrade: "Röstade just #No for Scotland and the UK. Min vallokal är den livligaste jag nånsin skådat 7.30 på morgonen. Vår dyrbara demokrati."

ANNONS

Tidningsmogulen Rupert Murdoch, med tabloiden Scottish Sun i portföljen, skrev på mikrobloggen Twitter i morse: "Nu röstar Skottland. Ingen kan sia om utgången, men Ja-sidan lär vara nära. Oavsett, Storbritannien förändras för alltid."

Scottish Sun har för övrigt valt att inte stödja någon sida i kampanjen.

Fakta: När vet vi resultatet?

Ett slutgiltigt resultat dröjer sannolikt till fredag morgon.

Dagstidningen The Telegraph föreslår sina läsare ett sänggående klockan 02.30 på fredagen. Då hinner de följa resultatet från Stirling, ett av nyckelområdena i Skottland och som väntas rapportera sitt resultat klockan 02.00.

Den som önskar vakna till ett färdigt resultat föreslås frukost vid 6.30. "Du bör veta om Skottland är ett fritt land lagom till att du häller upp dina frukostflingor", skriver The Telegraph.

Varför röstar skottarna om självständighet?

SNP, The Scottish National Party, vann vid valet 2011 en majoritet av platserna i det skotska parlamentet. En omröstning om självständighet var ett åtagande SNP gjorde i sitt valmanifest.

ANNONS
ANNONS