Lämnade modevärlden för Europas största kåkstad

Efter bara ett besök i flyktinglägret Djungeln slutade brittiska Jaz O'Hara på sitt jobb inom modeindustrin och bestämde sig för att ägna all sin tid åt att hjälpa flyktingar fast mitt i Europa. Idag sa Frankrikes president att lägret, som idag är hem åt flera tusen flyktingar, ska rivas. – Vad tror de? Att människorna bara kommer att försvinna? Det här är det enda hem de har, säger Jaz O'Hara till GP.

ANNONS
|

Resan tog en och en halv timme – från hennes trygga verklighet i Kent till ett improviserat flyktingläger i staden Calais där flera tusen människor lever fastmellan två liv, det liv de flydde ifrån och ett nytt liv de hoppas starta i England.

Besöket skedde i augusti förra året och var livsavgörande.Hon reste hem samma kväll – en resa som för invånarna i Djungeln i princip är omöjlig– fylld av intryck. Därefter skrev hon ett känslofyllt inlägg på Facebook (läs hela inlägget nedan)och gick och la sig. När hon vaknade nästa dag hade inlägget delats 65 000 gånger och setts av 16 miljoner människor.

ANNONS

– Mitt liv förändrades bokstavligt över natten,säger hon och försöker förklara varför hon tror att hennes inlägg gjorde intryck på så många.

Ett levande samhälle

– Jag tror att det handlar om inlägget var lätt att relatera till. Djungelnligger så nära men i nyhetsrapporteringenpratade man barasiffror och statistik. Eller så refererade man till "svärmar av flyktingar" på väg till Storbritannien. Mitt inlägg berättade om människorna. Och det kom inte från en politiker eller en intresseorganisation, utan från en helt vanlig människa.

I inlägget beskriver hon ett levande samhälle som är indelat i olika länder där nästan varje krigszon är representerad: Afghanistan, Syrien, Sudan, Eritrea och många fler. Här fanns även en kyrka och en moské i trä bredvid varandra.

Hon berättade om en man från Afghanistan som hade flytt landet med 100 andra personer med syftet att gå till fots tillsammans till England. Många dog på vägen.

Och om en 23-åring från Darfur vars by hade bränts ner. Flera av hans familjemedlemmar dödades och försvann.

"Varje gång han sa ordet familj, bröts hans röst och han la huvudet i sina händer", skrev Jaz O'Hara.

"Landet där alla alltid ler"

Nu ville han till landet "där alla alltid ler och ingen har några problem". Varje dag gick han till tunneln för att försöka förverkliga sin dröm och återvände besviken.

ANNONS

Målet för många människor där är att på olika sätt ta sig till England, genom att hoppa på en tåg eller lastbilar på väg genom tunneln under kanalen.

Men även i detta storaväntrum till det nya livet, fortsätter livet. Människor föds och dör, firar födelsedagar, umgås, går på någon av de improviserade restaurangerna, skrattar och gråter tillsammans, berättar Jaz O'Hara.

– Där är livet väldigt rått och på riktigt. När människor träffas såhär, finns det inga masker. Det enda de har är varandra och det blir ofta en otrolig gemenskap, det är något som vi i det välmående väst verkligen har tappat på vägen.

Det första besöket har förändrat henne och uppmärksamheten kring hennes inlägg vände upp och ner på hennes liv. Till en början var planen attsamla ihop en mindre summaför att kunna göra en dokumentär om lägret.

(texten fortsätter under)

Åt och sov med flyktingarna

Men insamlingarna översteg hennes vildaste drömmar – på sex veckor samlade hon ihop 150 000 pund. Hon bestämde sig för att använda pengarna för att hjälpainvånarna i Djungeln direkt. Hon ordnade otaliga mat- och klädleveranser till lägret,drev ocksåflera insamlingar för enstaka individer och fortsatte att återvända till Djungeln.

– Under långa perioder bodde vi där, åt och sov med flyktingarna. Då ser man hur svårt livet är. Många bor i tält, omgivna av lera. Det finns inte särskilt bra faciliteter. Livet är inte lätt. Men det är bättre än det de flydde ifrån.

ANNONS

Under året som har gått har hennes arbete spritt sig till andra officiella och inofficiella flyktingbosättningar i Ungern, Grekland, Turkiet, Jordanien och andra länder. På Instagramkontot The Worldwide Tribe delarhon dagligen historier om människor hon möter.

– Jag har träffat så mycket fantastiskt starka människor som kommer från situationer som vi inte ens kan föreställa oss. Trots all ondska de har upplevt möter de andra med värme och vänlighet. Jag ger mycket av mig själv, men det de ger mig är så mycket större.

Hon fortsätter att återvända till Djungeln som under det senaste året har växt från 3000 till 10 000 invånare.

Spänningar mellan Frankrike och Storbritannien

De franska myndigheterna ser det som ett växande problem.Dessutom är lägret en öm punkt i relationen till Storbritannien. I Frankrike menar man att man drabbas av grannens ovilja att ta emot flyktingar. Från sitt håll beskyller Storbritannien Frankrike för att inte göra tillräckligt för att hjälpa migranterna i lägret och se till att de får det drägligare.

Lösningen blev att bygga enmur.Förra veckan inleddes arbetet med den fyra meter höga muren invid lägret som ska hindra människor från att gömma sig på lastbilar på väg till Storbritannien.

I våras revs hela östra delen av lägret och enligt Jaz O'Hara blev 5 000 människor utan tak över huvudet.

ANNONS

(texten fortsätter under)

Under måndagen besökte François Hollandes staden Calais. Besöket kombara dagar efter att Nicolas Sarkozy, som gjort sig känd för en hård linje mot migranter och som gjort klart att han aspirerar på att bli president igen, varit där.

Enligt planerna ska hela lägret rivas om tre till fyra veckor.

– De planerar att riva lägret men har inte kommit med några alternativ. Vart ska människorna ta vägen? Man flyttar bara på problemet och ingen vill ta ansvar. Vad ska man göra av alla 10 000 människor som bor där?

ANNONS