Kvinnlig brittisk politiker knivhuggen och skjuten till döds

Brittiska toppolitikern Jo Cox sköts till döds utanför ett bibliotek i orten Birstall nära Leeds. En man i baseballkeps ska ha knivhuggit och skjutit henne innan han gick sakta från brottsplatsen. Oavsett motiv tror statsvetare att dådet kommer att påverka debatten inför Storbritanniens hägrande folkomröstning.

ANNONS
|

Ett störrejakt pågick under torsdagseftermiddagenefter den misstänktegärningsmannen i närheten av brittiska Birstall.Attacken mot Jo Cox skeddeprecis utanför ett bibliotek och i närheten av en förskola, enligt the Yorkshire Post.

Cox flögs tillsjukhuset i Leeds efter attacken. Där stod beväpnad polis stod vakt under torsdagseftermiddagen. Vid 18-tiden svensk tidstod det klart att hon inte överlevt attacken. Det meddelade polisenvid en presskonferens.

Enligt Guardian konstaterade ambulanspersonal på brottsplatsen att Jo Cox dött av sina skador. Polisen kan i nuläget inte säga något om motivet till attacken.

Ett ögonvittne, 56-årigeHithem Ben Abdallah, berättar för Guardianatt han var inne i ett kafé precis bredvid biblioteket när han hörde skrik utanför och gick dit. Där ska en man i en baseballkeps plötslig slitit fram en pistol ur väskan. Mannen ska först ha bråkat kort med en annan man, därefter Cox.

ANNONS

– Han slogs och brottades med henne. Sedan sköt hantvå gånger och hon föll ihop mellan två bilar. Jag såg henne ligga där och blöda på trottoaren, säger vittnet till Guardian.

41-åriga Jo Cox,från Labour-partiet,valdes in i parlamentet i maj förra året. En av hennes främsta hjärtefrågor har varit att kämpa för fred i Syrien. Hon har tagit ställning mot det nu mycket aktuellaBrexit, alltså att Storbritannien ska lämna EU.

På Twitter har flera brittiska politiker uttryckt sin sorg och oro efter attacken, inklusive landets premiärminister David Cameron. "Vår tankar är hos Jo och hennes familj", skriver Cameron bland annat.

Enligt BBC har en 52-årig man gripits misstänkt för attacken. Mannen som sköt Jo Cox ska ha skrikit "Britain First" enligt uppgift från ett ögonvittne till Manchester Evening News. Samma vittne ska ha sagt till Sky News att gärningsmannen efter attackengick väldigt sakta därifrån.

Britain First är en organisation långt ut på högerkanten. De kallar sig själva ett patriotiskt parti och "gatupatrull". De säger till ITV News att de är chockade över vad de kallar en fullständigt vidrig attackpå Jo Cox.

Jo Coxs man Brendan, som hon har två barn tillsammans med,twittrade denna bild av Jo efter attacken.

ANNONS

Det är fortfarande oklart vad som ligger bakom den dödliga attacken. Oavsett motiv så tror statsvetare att dådet kommer att påverka debatten inför Storbritanniens hägrandefolkomröstning.

Visar det sig att mannen som sköt Cox drevs av nationalistiska motiv kommer den politiska diskussionen nu att handla om det hetsiga tonläget i kampanjen, tror Mikael Sundström, statsvetare vid Lunds universitet och expert på brittisk politik.

– Är det så kommer diskussionen ofelbart att handla om hur själva kampanjen inför omröstningen har drivits, vad en hetsig kampanj kan få "den galna ytterligheten" att hitta på, säger han till nyhetsbyrån TT.

ANNONS