Kvinna mördadeTaizé-grundare

ANNONS
|

- Jag hade slagit mig ner en bit ifrån broder Roger som satt mitt i koret med alla de tända ljusen runt omkring sig. Allt annat låg i mörker. Plötsligt hörde jag ett korus av skrik, ett fruktansvärt tjut, som överröstade sången.

Besked mottogs med bestörtning

Broder Johan rusade fram för att se vad som hade hänt.

- Först uppfattade jag ingenting, trodde att det hade börjat brinna, men så såg jag blod överallt och att fyra personer bar ut broder Roger ur kyrkan.

Broder Johan följde sedan med i ambulansen. Men broder Roger hade fått så svåra skador att han förmodligen var död redan innan hjälp hann fram. Han blev 90 år.

ANNONS

Den 36-årig rumänskan, kvinnan som mördade honom, omhändertogs omedelbart.

Vid tillfället hade 2 500, mest ungdomar, samlats i bön och som vanligt satt broder Roger i mitten av de vitklädda bröderna. Och som alltid satt de innanför häcken av buxbom som omgärdar koret. Det var i denna häck som kvinnan hade smugit sig in. Väl där hade hon bara att rusa fram de fyra och en halv metrarna för att sticka kniven i sitt offer.

Beskedet om broder Rogers död mottogs med bestörtning av den kristna världen.

- Det tragiska är att den man som var försoningen personifierad skulle möta just en sådan död. En attack mot själva hjärtpunkten i Taizés arbete, säger Lars-Göran Lönnermark, biskop emeritus i Skara stift som haft en alldeles speciell anknytning till Taizé eftersom broder Johan Danell är Skarabo.

Som i alla andra stift har präster, lekmän och i synnerhet ungdomar rest i skytteltrafik till kommuniteten i Bourgogne för att sjunga sångerna, känna gemenskapen med andra kristna, tända ljusen och begrunda tystnaden.

Tillsammans med landets övriga biskopar besökte också Lars Göran Lönnermark Taizé för inte så länge sedan. Ett stort privilegium att få möta denna gestalt, säger han.

Skapade en fristad för flyktingar

ANNONS

- Beundran för honom slog emellertid aldrig över till kult. Han lyckades med det märkliga att få människor att stanna upp i respekt för allt han gjort. Han förde in oss i historiskt sammanhang, tillbaka till 40-talets och krigets Europa och de insikter som följde: försoningens betydelse och att kunna mötas över nationsgränser.

Den schweizfödde munken Roger Schutz anlände till den lilla byn Taizé, nära Cluny, 1940 när han var 25 år. Han började med att skapa en fristad för flyktingar oavsett religiös tillhörighet. 1949 grundade han en evangelisk orden där. I dag har klostret omkring 100 medlemmar från ett 30-tal länder.

ANNONS