Willem-Alexander. Arkivbild.
Willem-Alexander. Arkivbild.

Kung i Nederländerna – och i luften

ANNONS
|

- Du har ett flygplan, passagerare, och ombordpersonal. Du har ett ansvar för dem. Du kan inte ta med dig dina bekymmer på mark upp i skyn. Du får koppla bort sådant helt och koncentrera dig på något annat. Det är vad som gör flygning så avkopplande för mig.

Det säger kung Willem-Alexander i en intervju med tidningen De Telegraaf, om sin hemliga "hobby" – att fungera som andrepilot på KLM:s kortdistansflygningar.

ANNONS

Willem-Alexander började flyga redan för 30 år sedan, skriver CNN. I över 21 år har han jobbat för KLM, innan dess flög han bolaget Martinairs plan. Nu tränar han för att snart kunna flyga Boeing 737, som kommer att ersätta KLM:s Fokker-plan.

Hur har han kunnat undvika att bli avslöjad då? Jo, efter 11 september 2001 har chanserna för passagerare att upptäcka honom blivit allt mindre, eftersom de inte längre har tillträde till cockpit, berättar han i intervjun. Att han "bara" sitter som andrepilot ger honom också en fördel när han måste ropa ut meddelanden i högtalarsystemet:

- Jag kan ju alltid säga att jag å kaptenen och hans personals vägnar önskar alla passagerare välkomna. Då behöver jag ju inte säga mitt eget namn. Men de flesta lyssnar ju inte i alla fall, säger Willem-Alexander.

TT

ANNONS