Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman. Bilden är tagen i samband med ett möte med Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och distribuerad av turkiska presidentämbetets presstjänst.
Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman. Bilden är tagen i samband med ett möte med Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och distribuerad av turkiska presidentämbetets presstjänst.

Kronprins, 32, aviserar modernisering

Det blåser nya vindar i Saudiarabien.

ANNONS
|

Kronprinsen, känd under sina initialer MBS, har kungjort en ny linje i landets syn på statsreligionen islam. Hädanefter är det en "moderat, öppen" islam som ska råda i monarkin, som är känd för sitt ultrakonservativa styre.

- Vi återvänder till det vi var tidigare – ett land med moderat islam som är öppet för alla religioner och mot världen, sade han vid ett ekonomiskt forum i huvudstaden Riyad på tisdagen.

ANNONS

En målsättning gjorde han klar: Våld i religionens namn ska inte få förgifta sinnet på unga människor.

- 70 procent av den saudiska befolkningen är under 30. Vi tänker inte tillbringa de kommande 30 åren av våra liv med att ägna oss åt destruktiva idéer. Vi kommer att förgöra dem i dag, fortsatte han, med löftet att göra slut på extremism "väldigt snart".

Små steg

Saudiarabien bekämpar militant jihadism med hårda metoder, men sprider också en sträng sunnimuslimsk tolkning av islam. Stränga straff utdöms, dödsstraff verkställs och bara små steg har tagits på vägen mot folkstyre i demokratisk mening. Kvinnor måste ha en man som förmyndare.

Men tiden har inte stått stilla. Oljerikedomarna gör att många saudier, också kvinnor, kommer åt att pröva ett friare liv när de är utomlands. I september tillkännagav kung Salman att kvinnor ska få börja köra bil, ett beslut där kronprinsen kan anas i bakgrunden.

Men frågan är inte bara hur mycket friare samhälle MBS tänker sig utan också hur stort motstånd han kommer att möta.

ANNONS

Utmaning

Uttalandena från kronprinsen – som utnämndes överraskande i juni – kan ses som ett direkt angrepp mot de mest konservativa kretsarna, inom kungahuset och i de teologiska maktcirklarna.

Att de utmanas av Saudiarabiens unga finns det flera tecken på.

Tidigare på tisdagen tillkännagavs ett beslut i liberal riktning som näringslivet kan följa med intresse, ett projekt kallat NEOM. Den statliga investeringsfond som kronprinsen själv kontrollerar ska inrätta en ekonomisk zon vid kungarikets nordvästra kust, som ska tillåtas verka under andra regler än Saudiarabien i övrigt.

TT-AFP

ANNONS