Kritik mot Trumps retorik: "Kan bli gnistan"

Nordkoreas hot om en attack mot Guam ska tas på allvar, enligt en svensk expert. Samtidigt får USA:s president Donald Trump hård kritik för sitt senaste utfall mot kommunistdiktaturen.

ANNONS
|

–Dynamiken mellan Kim Jong-Un och Donald Trump, det kan bli gnistan som får elden att ta sig, säger Niklas Swanström, chef för Institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik, till TT.

Nordkorea meddelade i natt att landet överväger en robotattack mot amerikanska baser i Guam i Stilla havet. Detta bara några timmar efter Trumps besked att ytterligare hot från diktaturen kommer att mötas med "eld och raseri".

Texten fortsätter under tv-inslaget

En amerikansk kärnvapenexpert som flera gånger har besökt Nordkoreas kärnanläggningar, professor Siegfried Hecker vid Stanford University, säger till nyhetsbyrån AP att han betvivlar att landet verkligen kan nå Guam med sina robotar. Men enligt Niklas Swanström bör uttalandena från Pyongyang tas på allvar.

ANNONS

–Däremot tror jag inte att man kommer att attackera Guam preventivt. För då kommer USA inte att hålla tillbaka, utan man kommer använda alla militära medel. Och det är Nordkorea medvetet om, säger han.

"Oansvarig" retorik

Swanström beskriver utvecklingen när det gäller spänningarna mellan Nordkorea och omvärlden som en negativ spiral. Och han tycker att det var oansvarigt av Donald Trump att använda en så pass hård retorik mot den kommunistiska regimen.

– Att nordkoreanerna uttalar sig på det här sättet, det är vi vana vid. Men svaret skulle ha varit att den här typen av retorik är onödig, att vi måste hitta lösningar etcetera, säger han och fortsätter:

– Det är första gången som vi har haft en amerikansk president som gått ut och varit så hård, utan att det har funnits någon egentlig anledning.

Även Jerker Hellström, forskare vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), ser med oro på den upptrappade retoriken mellan länderna.

–Det vore positivt om man upphörde med ordkriget och på någon nivå försöker att kommunicera mer konstruktivt. Sedan är det inte solklart att uttalandet från Donald Trump är något som var förberett, vi vet inte om hans rådgivare stöder det som sades, säger han.

–Men nu när han väl har sagt det så går det inte att backa.

ANNONS

Viktig distinktion

Jerker Hellström pekar på att båda parterna talar om hur man kommer att svara på angrepp från den andra sidan, ingen säger att man kommer att slå till först.

–Det är en viktig distinktion, tycker jag.

På hemmaplan får Trumps utfall kritik från både republikaner och demokrater. Den republikanske senatorn John McCain säger i en intervju med radiostationen KTAR att "stora ledare" inte hotar sina fiender om de inte är redo att agera.

Men det allt hårdare tonläget från amerikanskt håll kan inte bara skyllas på Donald Trump, enligt Niklas Swanström som tycker att retoriken från båda de politiska partierna i USA har blivit mer aggressiv.

–Jag tycker definitivt att vi börjar kunna se en förändring av amerikansk mentalitet när det gäller huruvida militära medel är acceptabla eller inte. Det är en oroväckande trend, säger han.

–Sedan är Trumps personlighet väldigt konfrontatorisk. Vi har Kim Jong-Un och Donald Trump, det är som att blanda bensin med tändstickor.

ANNONS