Oljepriset har sjunkit från 100 till 40 dollar fatet på fem år.
Oljepriset har sjunkit från 100 till 40 dollar fatet på fem år.

Krisen slår hårt mot oljebolagens underleverantörer

I Norge har oljebolagen gjort hårda besparingar. Tuffast är det främst för leverantörer.

ANNONS
|

– Just nu är leverantörsindustrin hårt drabbad. Oljeföretagen beställer färre varor och tjänster. Dessutom vill de ha lägre priser, säger Erica Blomgren chefsstrateg på SEB i Norge.

2011-2013 var det högkonjunktur inom oljesektorn. Priset på olja låg över 100 dollar fatet till skillnad mot dagens pris på under 40 dollar. Oljesektorn hade trots stor vinst också höga kostnader och i samband med att flera utvinningsprojekt avslutades påbörjade företagen också besparingar.

– Kostnader hade skenat i väg på grund av stor efterfrågan. Företagen valde därför att fokusera mer på kostnader för att bli mer lönsamma. Detta var en process som startade innan oljepriserna började falla.

ANNONS

När oljepriset sedan sjönk dramatiskt påbörjades inte utvinning i fält där det skulle bli svårt att få lönsamhet.

– Oljeföretagen har fått ner kostnader och kan i dag starta projekt som inte var lönsamma för några år sedan.

Värre är det för oljesektorns underleverantörer som påverkas mycket på grund av oljekrisens spridningseffekter i form av betydligt lägre efterfrågan och pressade priser. Exakt hur stora ringar på vattnet det kraftigt reducerade oljepriset kommer få i Norge går inte att se ännu. Även i år och nästkommande år väntas en fortsatt nedgång med få investeringar inom oljesektorn. Men enligt Erica Blomgren är det fel att säga att det är kris i hela Norge.

– Nedgången har varit väldigt geografiskt begränsad med stigande arbetslösthet där oljenäringen är stor.

Det finns verksamheter som drar nytta av spridningseffekterna.

– Kursen för den norska kronan har försvagats kraftigt. Det har gett en jätte-boost till icke oljerelaterad export som tidigare har fått slita hårt.

Dessutom har den har den norska investeringsfonden, Statens pensjonsfond utland (oljefonden), stigit mycket i värde de senaste åren och ligger i dag på 7000-8000 miljarder norska kronor.

– Trots norska statens oljeintäkter faller så behöver det inte leda till skattehöjningar på ett sätt som det hade gjort i andra länder. Norge har en stor plånbok att använda om det behövs, säger Erica Blomgren chefsstrateg på SEB i Norge.

ANNONS
ANNONS