Krisen i Katalonien märks i Skandinavien

Den katalanska delegationens kontor i Köpenhamn gapar tom och de anställda väntar otåligt på besked. – Vi befinner oss i limbo mellan danska arbetsrättslagar och den avsatta katalanska regeringen, säger Júlia Reig, delegationens pressansvarige.

ANNONS
|

Júlia Reig ställer ifrån sig cykeln, tar av sig hjälmen och vi slår oss ner på ett kafé nära Köpenhamns centralstation. Det är tidig eftermiddag och vanligtvis skulle hon sitta vid sitt skrivbord på den katalanska delegationens kontor i den danska huvudstaden med ansvaret att hålla koll på folkopinionen och hur skandinaviska medier rapporterar om Katalonien.

– Jag tycker inte att folk här i Skandinavien har informerats på ett bra sätt om den senaste tidens händelser i Katalonien. Jag har flera gånger sett hur journalister har kallat personer för ”experter”, men det har varit tydligt att de inte vet särskilt mycket om situationen. Det har också varit många felstavningar av namn och det ger en känsla av att man inte bryr sig, säger 29-åriga Júlia Reig.

ANNONS

Har inget jobb att gå till

Den danska delegationen, som är en av totalt tolv runt om i Europa och USA, öppnade i juli och har som syfte att lyfta fram Kataloniens kultur och ekonomi i Skandinavien. Men sedan Mariano Rajoy och hans regering aktiverade artikel 155 i den spanska lagen och tog över regionstyret i Katalonien i slutet av oktober har Köpenhamnskontoret och resten av delegationerna stängts.

För Júlia Reig och hennes kollegor innebär det att de inte har något jobb att gå till.

– Jag har fortfarande nycklarna till kontoret, men jag får inte gå dit av säkerhetsskäl. Situationen är lite paranoid just nu. Folk inom den katalanska regeringen är oroliga att den spanska regeringen övervakar dem och att något kan hända om vi inte följer order, säger hon.

Vågar inte kontakta kollegor

Hennes chef har förlorat sitt kontrakt eftersom hon var anställd av den katalanska regeringen. Hon är tillbaka i Barcelona och har inte vågat vara i kontakt med sina kollegor på flera veckor, berättar Júlia Reig.

Själv har Julia och två andra kollegor danska arbetskontrakt som löper vidare. Ingen har kunnat berätta för henne om vad som händer med kontraktet och om hon kommer att få lön eller inte. Inte ens hennes danska fackförbund kunde ge några råd. De hade aldrig varit med om något liknande.

ANNONS

– Jag och mina kollegor hade hoppats på att vi skulle få någon information från det katalanska parlamentet men ingen har hört av sig. De i sin tur väntar på svar från den spanska regeringen. Jag känner mig maktlös. Det är verkligen en märklig situation.

Júlia Reig avvaktar för tillfället för att se om hon ska söka nytt jobb. Köpenhamn blir basen även i fortsättningen eftersom hon bor här sedan tre år tillsammans med sin danska pojkvän. Dagarna ägnarhon bland annat genom att vara väldigt aktiv på sitt nyöppnade Twitter-konto där hon skriver om situationen i Katalonien.

Tror på ännu bättre siffror

Hon är för att regionen blir fritt från Spanien, men hon vill inte kalla sig nationalist efter att ha levt sju år utanför regionen (Japan, Tyskland, USA och nu Danmark). Hon är självständighetsivrare som en protest mot den spanska regeringens sedan många år ”högervridna och konservativa politik och förtryck av Katalonien”, säger hon.

Nu ser hon fram emot nyvalet till den katalanska regeringen den 21 december och tror att självständighetskoalitionen kommer att vinna likt förra valet eller få något bättre siffror.

– Jag hoppas bara att den spanska regeringen godtar resultatet. Men jag är inte så säker på det.

Den rådande situationen med flera katalanska politiker i fängelse i Spanien, skrämmer henne och hon kritiserar EU:s passivitet. Samtidigt har konflikten fört något positivt med sig, säger hon.

ANNONS

– Tidigare blev folk i Europa förvirrade när jag sa att jag var från Katalonien och inte Spanien. Men idag vet alla vad jag pratar om. Jag vet inte om allt det här kommer att leda till något bra, men vi har åtminstone lyckats placera Katalonien på kartan.

ANNONS