Montenegros tidigare mångårige premiärminister Milo Djukanovic. Arkivbild.
Montenegros tidigare mångårige premiärminister Milo Djukanovic. Arkivbild.

Kreml: Absurda påståenden om komplott

Ryssland var inblandat i en komplott med syfte att stoppa Montenegros inträde i Nato, enligt en åklagare. Absurda anklagelser, dundrar Kreml.

ANNONS
|

På valdagen i oktober förra året greps 20 serbiska medborgare anklagade för att ha planerat att ta över det montenegrinska parlamentet och lönnmörda den dåvarande premiärministern Milo Djukanovic.

Tidigare har den proryska oppositionen i Montenegro pekats ut som ansvarig för sammansvärjningen. Nu går en åklagare ett steg längre.

– Tidigare har vi haft bevis för att ryska nationalistiska grupper låg bakom (komplotten), men nu har vi även bevis för att ryska statliga organ var inblandade till en viss nivå, säger specialåklagare Milivoje Katnic.

Den brittiska tidningen Sunday Telegraph rapporterade häromdagen att högt uppsatta tjänstemän i Storbritannien tror att ryska myndigheter låg bakom komplotten.

ANNONS

Kreml avvisar dock anklagelserna som ogrundade.

- De är absurda. Vi blandar oss inte i inre angelägenheter i andra länder, däribland Montenegro, säger talespersonen Dmitrij Peskov.

Närmandet till Nato och väst har väckt ont blod hos den långvariga bundsförvanten Ryssland, som varnat Montenegro för att gå med i försvarsalliansen. Montenegro blev erbjudet Natomedlemskap i december 2015, men beslutet har inte ratificerats.

TT-Reuters-AFP

ANNONS