Japans premiärminister Shinzo Abe tillsammans med USA:s president Donald Trump, vicepresident Mike Pence (t v) och utrikesminister Rex Tillerson. Trump har beslutat om kraftigt utökade sanktioner mot Nordkorea.
Japans premiärminister Shinzo Abe tillsammans med USA:s president Donald Trump, vicepresident Mike Pence (t v) och utrikesminister Rex Tillerson. Trump har beslutat om kraftigt utökade sanktioner mot Nordkorea.

Trump utökar sanktionerna mot Nordkorea

ANNONS
|

- Vår nya exekutiva order kommer att strypa inkomstkällor som finansierar Nordkoreas försök att utveckla de dödligaste vapnen mänskligheten känner till, säger Trump.

Beskedet kom vid en presskonferens tillsammans med Japans premiärminister Shinzo Abe och den sydkoreanske presidenten Moon Jae-In, rapporterar Reuters.

Sanktionerna är mycket långtgående. Bland annat drabbas Nordkoreas textilindustri, fiskeindustri, IT-industri och tillverkningsindustri av de nya åtgärderna.

ANNONS

Riktas mot banker

Den nya ordern ger också USA:s finansdepartement möjlighet att belägga utländska banker, som genomför transaktioner kopplade till handel med Nordkorea, med sanktioner.

Trump meddelar att de nya åtgärderna kommer att riktas mot "individer och företag som finansierar och möjliggör handel med Nordkorea"

Samtidigt kommer Kinas centralbank att beordra samtliga kinesiska banker att avbryta handeln med Nordkorea, meddelar Trump.

På frågan om dialog med Nordkorea fortfarande kan vara aktuellt, svarar Trump:

- Varför inte?

Några timmar senare understryker USA:s finansminister Steve Mnuchin Trumps ord och säger att företag nu måste välja mellan att göra affärer med USA eller med Nordkorea. Mnuchin säger också att han ser fram emot ett nära samarbete med Kinas centralbank, rapporterar Reuters.

Hjälpsändning

Även EU kommer införa ytterligare sanktioner mot Pyongyang, säger diplomatkällor till nyhetsbyrån AFP. Det ska omfatta förbud mot investeringar i Nordkorea och förbud mot export av olja till landet, enligt källorna.

Parallellt med att blockaden mot kärnvapendiktaturen hårdnar har dock Sydkorea beslutat att skicka humanitär hjälp för 8 miljoner dollar till grannlandet. Insatsen påverkas enligt regeringen inte av de geopolitiska spänningarna på Koreahalvön.

ANNONS

Hjälpen ska bestå av mat för barn och gravida kvinnor värd 4,5 miljoner dollar, samt vaccin för 3,5 miljoner dollar.

- Vi är inte ute efter Nordkoreas sammanbrott. Vi kommer inte försöka tvinga fram en konstruerad återförening, sade president Moon Jae-In på torsdagen enligt Reuters.

Lavrov irriterad

Den redan hårda tonen mellan Washington och Pyongyang har skruvats upp till nya höjder den senaste veckan. Donald Trump har hotat att "totalt förstöra" Nordkorea i ett tal inför FN:s generalförsamling.

På torsdagen fortsatte ordväxlingen då Nordkoreas utrikesminister Ri Yong-Ho jämförde presidenten med en "skällande hund".

- Det finns ett talesätt som lyder: Även om hundar skäller så fortsätter paraden. Om Trump har tänkt överraska oss med hundskall så drömmer han uppenbarligen, sade Ri i en tv-intervju vid ett besök i New York enligt AFP.

Kina vädjade tidigare under dagen till parterna att lugna ner sig, medan Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov uttryckte sig mer bryskt i samband med att han höll sitt anförande inför FN:s generalsförsamling:

ANNONS

- Vi fördömer bestämt Pyongyangs kärnenergi- och raketäventyr, men militärhysteri är inte bara en återvändsgränd, det är en katastrof.

TT

FN:s senast beslutade sanktioner

Förbjuder export av naturgas till Nordkorea.

Begränsar leveranserna av råolja till landet på dagens nivå.

Lägger ett tak på Nordkoreas import av bensin och diesel.

Förbjuder import och export av textilprodukter till och från Nordkorea.

Förbjuder länder att utfärda nya arbetstillstånd för de runt 93 000 nordkoreaner som arbetar utomlands.

Ger länder rätt att kontrollera lasten på fartyg som misstänks leverera förbjudna produkter till Nordkorea, men bara med tillstånd från det land varifrån fartyget är flaggat.

ANNONS