Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  1/53

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Kraftiga översvämningar i Irmas spår

  Irma har skapat förödelse och dödat ett 20-tal på sin väg genom Karibien. Orkanen, som har degraderats till en tropisk storm, rör sig nu mot Floridas norra delar. Miami och Kuba har båda blivit kraftigt översvämmande.

   

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Irma degraderades till en tropisk strom, med vindar på 70 meter per timme, på måndagen då den drog in över Floridas västra kust. Men Irmas har ändå lett till att bland annat Miami och Kuba har blivit kraftigt översvämmande. På gator i Kuba ska vattnet nå upp till midjehöjd på människor.  

  Kuba har enligt AFP bekräftat att tio personer har mist livet på grund av Irma. 

  Även Jacksonville ska vara drabbad av översvämingar. 

  "Stanna inomhus. Gå upp. Inte ut. Det är översväningar i hela staden och mer regn väntas komma", varnade Jacksonvilles sajt enligt Reuters. Orkancentret NHC har utfärdat översvämningsvarningar i staden. 

  Under söndagskvällen lämnade Irma sakta ö-gruppen Florida Keys och har flyttats till sydvästra Florida. Nu rör det sig över Peninsula och är på väg norrut. CNN uppger att mer än 6,2 miljoner är strömlösa i Florida. Några ställen kommer att vara utan ström i veckor, säger Brock Long, chef för den amerikanska myndigheten FEMA, enligt CNN. 

   

  Två poliser har dött 

  Irma passerade Macro Island och Naples under söndagskvällen och skapade översvämningar i båda städerna. Orkancentret NHC varnade för vattennivåerna i de båda städerna. "RÖR ER BORT FRÅN VATTNET", skrev man i ett Twitterinlägg. 

  Tre personer har hittills rapporterats ha dött i Florida till följd av orkanen. Alla ska ha dött i trafikolyckor. Polisen i Palm Beach har bekärftat två dödsfall i samband med Irma. Den 42-åriga polisen Julie Ann Bridges hade arbetat i ett härgärge hela natten och var på väg hem när hon krockade med poliskollegan Joseph Ossman som var på väg till jobbet. Båda dog.Olyckan inträffade i Hardee County i Florida.  

  Runt 6,5 miljoner, cirka en tredjedel av delstatens befolkning, har blivit beordrade att evakuera södra Florida.

  Rick Scott, Floridas guvernör, har utlyst katastroftillstånd i delstaten.Enligt 

  – Vi har aldrig haft något som liknar detta förut, sa han till CNN Sunday. 

  I Tampa blir orkanen katastrof 

  Orkanen tros även slå till mot Tampa och St. Petersburgregionen. Om Tampa träffas av stormen kommer följderna bli katastrofala, enligt nätmagasinet Vox. De rapporterar att en forskningsrapport som släpptes redan 2010 visar att staden har enorma strukturella brister och omöjligt kan klara av den här typen av katastrofer. I rapporten når en fiktiv orkan kategori 5 vid namn Phoenix staden, och följderna blir förödande. Två miljoner människor skulle behöva vård och över 2 000 människor skulle dö, vilket skulle vara mer när orkanen Katrina drabbade Louisiana och Mississippi år 2005. 

  När World Bank år 2013 kartlade vilka städer i världen som var sårbarast för översvämningar hamnade Tampa på sjunde plats.

   

   

  Trump varnar för orkanen 

  Även den amerikanska presidenten varnar invånarna. I ett inlägg på Twitter uppmanar Donald Trump alla att följa de lokala rekommendationerna. Enligt honom gör hans administration allt de kan för att hjälpa till med att rädda liv. 

  När orkanen slog till mot de karibiska öarna tvingade den tiotusentals att söka skydd eller fly och lämnade ett 20-tal personer döda efter sig, enligt AP. Den drog in över Puerto Rico och Dominikanska republiken under fredagen men ska inte ha lämnat några större förödelse efter sig. 

  Orkanen Jose som tidigare sagts skulle följa i Irmas fotspår verkar istället lämna den karibiska övärlden och vika av till havs.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.