Kraftig jordbävning nära Grekland

ANNONS
|

En jordbävning skakade under måndagen om västra Turkiet och de grekiska öarna. Jordbävningen ska ha ägt rum två kilometer under havet nära den västturkiska kusten, uppgavEuropean-Mediterranean Seismological Centre(EMSC). Enligt jordbävningsorganet rörde det sig om en jordbävning av magnitud 6,4 på richterskalan.

– Det var väldigt högljutt och skrämmande. Väldigt kraftigt skakande, men kortvarigt. Hundarna sprang runt och skällde medan huset skakade, säger ett vittne som befann sig på Lesbos, 47 kilometer från jordbävningens centrum, till EMSC.

Röda halvmånens ordförande, Kerem Kinik, varnar turkiska befolkningen för efterskalv enligt tidningenHürriyet. Detta för attbyggnader som redan skadats i den stora jordbävningen kan rasa då.

ANNONS

Vid fyratiden på eftermiddagen svensk tid hade jordbävningen i det Egeiska havet efterföljts av 14 efterskalv på mellan 2,5 och 4,9 på richterskalan, enligt EMSC. Senare på måndagskvällen hade siffran stigit till minst 25 efterskalv, rapporterar AP.

Byggnader rasade på Grekland

I byn Vrisa på Lesbos kollapsade flera byggnader, enligt TT. En kvinna ska ha dött där och tio skadats. Utrikesdepartementet har inga uppgifter om skadade svenskar.

Rapporter från Turkiet kommer också in till EMSC:

– Huset skakade väldigt häftigt och det varade länge. Folk sprang från sina hus, säger ett turkiskt vittne som befann sig 81 kilometer från jordbävningens centrum.

Flera vittnesutsagor förtäljer att utbrottet ska ha varat i omkring en halv minut.

Turkiets katastrof- och krisorgan uppger för AP att jordbävningen ägt rum i Egeiska havet vid halv tre-tiden under måndagseftermiddagen, svensk tid. Utbrottet ska ha känts av i Istanbul. På grekisk statsradio sades det att hundratals människor lämnat sina hem efter jordbävningen och väntat på gatorna i huvudstaden Mytilene, på ön Lesbos, Grekland.

Stark jordbävning

Enligt richterskalan är en jordbävning mellan 6 och 7 en stark jordbävning som har potential till förödande konsekvenser. Ännu har inga skaderapporter inkommit.

Den 27 maj inträffade en jordbävning i Manisa, Turkiet, som mätte 5,1 på richterskalan. Då ska inga skador eller dödsfall ha förekommit.

ANNONS

Richterskalan är en logaritmisk skala vilket innebär att varje steg på skalan är en ökning med 10 gånger i styrka.

ANNONS