Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

1/2

Kraftig jordbävning i norra Irak

Hundratals personer uppges ha dött i Iran efter ett kraftigt jordskalv vid gränsen i norra Irak. Flera dödsoffer rapporteras in även från den irakiska sidan av gränsen. Skalvet ska ha känts av i stora delar av Mellanöstern.

I Iran har minst 328 människor dödats och över 2 500 skadats i skalvet, rapporterar nyhetsbyrån AFP med hänvisning till en myndighetskälla.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Medier rapporterar även att sex människor omkommit i Irak, där myndigheterna inte gått ut med några officiella siffror. 

– Jag satt med mina barn och åt middag och plötsligt dansade byggnaden i luften. Jag trodde först att det var en stor bomb men sedan hörde jag alla runt omkring mig skrika 'jordbävning!', säger Majida Ameer i Bagdad, enligt Reuters.

I den iranska staden Qasri Shirin ska flera personer sitta fast under rasrester. Enligt EMSC kan så många som 180 miljoner människor ha känt av skalvets skakningar.

Kan vara förödande

Det var vid klockan kvart över sju, svensk tid, som ett jordskalv uppmättes vid den Iran-Irakiska gränsen i norra Irak. Jordskalvet gav utslag på 7,3 på richterskalan, enligt USGS – vilket indikerar en kraftig jordbävning med potential till allvarlig förstörelse. Jordbävningen ska ha ägt rum tio kilometer under markytan.

Epicentrum för skalvet är vid staden Halabaja i nordöstra Irak, 21 mil från Bagdad. Enligt utsagor på Twitter ska jordbävningen även drabbat bland annat staden Erbil i norra Irak, och känts av i Bagdad.
 

Kan ha skadat flera byar

Jordskalvet föregicks av flera mindre skalv i regionen på mellan 4,2 och 4,6 på richterskalan, allihop tillräckligt starka för att skaka om hushåll, men med liten risk för allvarliga konsekvenser. Det kraftiga jordskalvet efterföljdes senare av två efterskalv i det direkta närområdet.

En talesperson för det irakiska meteorologiska institutet har uppgett att jordskalvet kunde kännas av i stora delar av Irak, men placerade jordskalvet till 6,5 på richterskalan, enligt The Independent.

Statlig TV i Iran uppgav att jordbävningen har känts av i ett flertal städer i landet. Man uppger också att åtta byar har skadats och att elektriciteten har slagits ut där. Räddningsstyrkor ska vara på väg dit, uppger TT.
 

Inte byggda för detta

Jordskalvet verkar ha drabbat ett bergigt område med lite bebyggelse. Ändå bedöms sannolikheten att minst tio människor har dött vara 90 procent.

– Just här är det väl ingen höghusbebyggelse, men husen är inte byggda för att klara sådan här kraftiga skalv. Det här är en lika kraftig jordbävning som på Haiti och där dog 250 000 människor, säger Ari Tryggvason, seismolog vid Uppsala universitet, till TT.

Jordbävningen bedöms även som grund, vilket innebär att ett stort område drabbas. Det är inte ovanligt att området drabbats av jordbävningar.

– Det ligger precis vid en plattgräns. Här är det jordbävningar ganska regelbundet, så det är inte oväntat på så sätt.

Mest läst