Kraftig jordbävning i Italien

En kraftig jordbävning med efterföljande skalv har drabbat centrala Italien. Människor sitter fast under bråten. Enligt det italienska civilförsvaret har minst 247 dött efter skalven och 368 uppges vara skadade. En kamp mot klockan pågår nu för att rädda människor som begravts i rasmassorna. En svensk man uppges ha fått lindriga skador i skalven.

ANNONS
|

Det kraftigaste skalvet hade enligt den amerikanska geologiska myndigheten USGS en magnitud på 6,2, med epicentrum omkring 8 mil sydöst om Perugia. Det inträffade strax efter klockan halv fyra på morgonen, lokal tid, och kändes ända till Rom. Enligt USGS var det väldigt grunt, bara på omkring en mils djup.

Enligt europeiska sajten EMSC, som också mäter jordskalv, var magnituden 6,1 med centrum nordöst om Rom, nära Rieti, på fyra kilometers djup. Rieti ligger bara fem mil väster om L'Aquila, som drabbades hårt vid ett stort skalv 2009.

– Det var så kraftigt. Det kändes som om sängen gick över rummet av sig själv med oss ovanpå, säger Lina Mercantini i staden Ceselli till Reuters.

ANNONS

Olga Urbani, i den närbelägna staden Scheggino, säger:

– Gode gud, det var hemskt. Väggarna knakade och böcker föll ur hyllorna.

På berget Gran Sasso uppges stora klippblock ha lossnat i skalvet.

Människor instängda

EnligtBBCkollapsade byggnader i samband med skalvet och lämnar människor instängda i rasmassorna

Byn Amatrice borgmästare Sergio Perozzi berättade på statliga radiostationen RAI radio att staden har skadats allvarligt.

- Vägarna in och ut ur staden har blockerats. Halva staden är borta. Det finns människor under rasmassorna, säger han.

247 döda

Vid lunchtid på onsdagen rapporteradeflera medier att dödssiffran stigittill 38personer. Vid 16-tiden har dödssiffran stigittill 78personer enligt AFP. Strax förehalv åtta på onsdagskvällen ska dödssiffran ha stigit till 120, för att stiga ännu mer till 159strax före midnatt. På torsdagsmorgonen uppgav det italienska civilförsvaret enligt nyhetsbyrån AP att 247 personer konstaterats döda.

368 uppges ha skadats och antalet saknade vet man inte i nuläget, enligtRai News.

–Det är mycket dramatiskt, med många döda. Jag kan inte uppge någon siffra eftersom arbetet pågår och det är ett väldigt svårt, berättadeborgmästaren i Amatrice, Sergio Pirozzi, till nyhetsbyrån AFP under onsdagsförmiddagen.

En kamp mot klockan pågår nu för att rädda människor som begravts i rasmassorna. I de svårast drabbade samhällena, Amatrice och Accumoli har hjälparbetarna svårt att ta sig fram.

ANNONS

Den kraftiga jordbävningen rapporteras ha förstört flera byar. Den drabbade provinsen Rieti har börjat samordna hjälpinsatserna men byarna ligger svåråtkomligt och få svarar i telefon.

– Vi har enorma problem med att nå folk. Vi lyckas inte ringa någon i de drabbade områdena, säger Arianna di Marco som arbetar för provinsen Rieti, till TT.

De första bekräftade dödsoffren var ett äldre par vars hem kollapsade i Pescara del Tronto i regionen Marche. Sedan dess har rapporter om människor begravda i rasmassorna börjat strömma in. I Accumoli gräver människorna i rasmassorna för att få fram en familj som fastnat, uppger nyhetsbyrånAnsa.

Stefan Maurbakken är reseproducent på Temaresor och har själv både rest runt i och arrangerat resor till de hårdast drabbade regionerna, Lazio och Marche.

– Det här är jättetråkigt. Jag vet hur lång tid det kan ta innan man finner alla människor som ligger under rester och ruiner. Vi vet ju efter de senaste årens jordbävningar att man kan hitta personer upp till en vecka efteråt, säger han.

Om miljöerna i områdena säger Maurbakken:

– Det här ett område som ligger rätt tätt på Gran Sasso, det stora området med gigantiska bergsformationer. Det är kanske inte så märkligt att platåerna rör på sig.

ANNONS

– Det är ganska små, genuina bergsbyar. Det bor inte jättemycket människor i de här områdena, för det är rätt svårtillgängligt. Många av husen har grunder som är skapade på 1800-talet eller ännu tidigare. Och då tror jag inte att många människor tänkte på hur pass vanliga jordbävningar är.

Temaresor har för närvarande inga resenärer i området.

Svensk man skadad

Enligt UD har en svensk skadats i skalvet.

– En svensk medborgare har fått lättare skador, säger Johan Tegel, tillförordnad presschef på UD.

UD har kännedom om ett fåtal svenskar som befinner sig i området.

– I nuläget är det inga personer som inte fått kontakt med anhöriga som hört av sig till oss. Vi har däremot fått lite samtal från svenskar som är på väg ner till området och har frågor.

UD uppskattar att det finns cirka 20000 svenskar i Italien just nu.

Många efterskalv

Enligt italienska medier har över 100 efterskalv inträffat under dagen.

Reynir Bödvarsson, seismolog vid Uppsala universitet, säger att det initiala skalvet både var ovanligt kraftigt för att vara i just det området och också ovanligt grunt.

– Det var bara på fyra kilometers djup och det är väldigt grunt. Skalvet var helt enkelt närmare de byar som ligger på ytan vilket gör att hus rasar, säger Reynir Bödvarsson.

ANNONS

Ett så här kraftigt skalv kan kännas på många hundra kilometers avstånd, även om det inte orsakar några skador så långt bort.

– Men inom några tiotals kilometers avstånd kan hus rasa och andra skador uppstå, säger han.

Enligt Bödvarsson kommer det att komma flera efterskalv de närmaste dagarna.

– De pågår nu. Det största efterskalvet hittills hade en magnitud på 5,5.

Han säger att det inte går att med exakthet förutsäga när skalv skall uppstå i ett visst område.

– Vi kan inte förutsäga tidpunkten för ett kommande skalv med sådan noggrannhet. Vi vet däremot att det här är ett sådant område där det förr eller senare kan komma ett skalv av den här storleken. Det vi vetat är att det är 80 procent sannolikt att det inträffar ett skalv av den här storleken inom 20 år.

Hundratals omkom 2009

2009 dog över 300 personer när en jordbävning drabbade den italienska regionen Abruzzo i mellersta Italien. De flesta av offren omkom i staden L'Aquila. Huvudskvalet hade då en magnitud på 6,3 på Richterskalan och utöver dedöda skadades nära 2000 personer och över 50 000 personer blev hemlösa.

1997 dog elva personer och över 100 personer skadade sig när ett skalv med magnituden 6.0 inträffade i regionen Umbrien. Då blev omkring 80 000 personer hemlösa.

ANNONS

1915 omkom det enligt ABC News omkring 32 000 personer efter att ett skalv med en magnitud på 6,7 inträffade nära staden Avezzano i regionenAbruzzi.

Vet du mer? Är du på plats? Kontakta GP! Via mejl: webbred@gp.se Telefon: 031-17 20 10031-17 20 10 MMS/SMS: 720 10

ANNONS