Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

171111-irakoro-562263_se.gp_1.jpg
Iraks premiärminister Haider al-Abadi reser den irakiska flaggan i gränsstaden al-Qaim, som nyligen återtagits från IS.

Kostsamma strider mot IS närmar sig slutet

Terrorgruppen IS ockupation av norra Irak – och striderna för att bekämpa den – har kostat den irakiska staten flera hundra miljarder kronor. Den irakiska militären har inlett en offensiv för att återta IS sista fäste i landet, och nyupptäckta massgravar avslöjar IS-styrets fasor.

Enligt den irakiske premiärministern Haider al-Abadi har IS terror i norra Irak kostat landet "över 100 miljarder amerikanska dollar" (drygt 836 miljarder kronor).

- Och det gäller bara skadan på ekonomin och infrastrukturen, sade al-Abadi i ett tal på fredagen.

Terrorgruppen genomförde stora offensiver i Irak under 2014 och lade vidsträckta landmassor till sitt självutropade kalifat. Som mest kontrollerade IS ungefär en tredjedel av landets yta.

"Städa upp"

På lördagen inledde irakiska styrkor en offensiv för att återta Rawa, den sista staden i Irak som fortfarande står under extremiströrelsens kontroll. De siktar också på att återta kontrollen över intilliggande byar och "städa upp i de öppna ökenområdena" i västra Irak, enligt Haider al-Abadi.

I förra veckan återtog irakiska armén den närbelägna större staden al-Qaim "på rekordtid", som al-Abadi uttryckte det. De irakiska styrkornas framryckningar innebär att IS självutropade kalifat närmar sig totalt sammanbrott.

I dagsläget kontrollerar IS bara ett område i Irak längs med den irakisk-syriska gränsen.

På andra sidan gränsen kontrollerar gruppen mindre landremsor i den syriska provinsen Dayr al-Zawr och slåss även i staden al-Bukamal, som de senaste dygnen varit skådeplats för häftiga strider.

IS återtog mark

Enligt det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) har IS nu i en sista desperat strid tagit tillbaka hela staden från regeringsstyrkorna och dess allierade miliser.

- Återtagandet kom efter bakhåll, bilbomber och bombattacker, säger Rami Abdel Rahman, chef för det brittiskbaserade SOHR.

Haider al-Abadi talade i staden Karbala där miljontals shiamuslimska pilgrimer samlats för att fira den religiösa högtiden Arbain – ett firande som i år har större symbolisk betydelse än vanligt. Vid förra årets firande dödades 70 pilgrimer i ett självmordsdåd utfört av IS.

Massgravar för 400

Nu har massgravar med minst 400 döda hittats nära det tidigare IS-fästet Hawija i norra Irak uppger Rakan Said, områdets guvernör. Många kroppar bär en sorts uniform som visar att de dömts till döden medan andra har vanliga civila kläder.

IS jagades ut ur Hawija i oktober, och nu har vittnen pekat ut platser där kropparna dumpades.

Saad Abbas, en bonde från trakten, berättar att IS brukade köra runt med bilar för att visa upp fångar, och att deras öde sedan beseglades av IS-terroristerna.

- De sköt dem och kastade dem sedan i marken eller brände deras kroppar, säger Saad Abbas.

Fakta: Striden mot IS i Irak

IS-jihadisterna hade i januari 2015 kontroll över ett stort territorium i norra Irak och ett stort område längs med den syriska gränsen, samt över landremsor som sträckte sig inåt landet.

I juli i år tog irakiska styrkor kontrollen över Mosul, IS största fäste i Irak, och sedan dess har terrorgruppen tvingats bort från landets norra delar. Den har pressats tillbaka mot den syriska gränsen. Den 3 november återtogs al-Qaim, den största staden i det området.

Även i Syrien har IS självutropade kalifat decimerats rejält, framför allt sedan "huvudstaden" al-Raqqa föll i mitten av oktober.

Syriska regimstyrkor pressade IS österut och striderna fortsatte i provinsen och staden Dayr al-Zawr i östra Syrien, närmare Irak. Nu är IS i praktiken besegrat i Syrien.

Mest läst