Kostnaderna för nödhjälp har ökat med 7 miljarder

ANNONS
|

FN:s matprogram WFP har inte bara drabbats av 755 miljoner dollar i ökade kostnader för den hjälp som var planerad för i år. De höga priserna har också lett till nya nödrop från hungrande regioner, vilket kräver ytterligare 418 miljoner dollar enligt WFP:s beräkningar.

Där ingår mat till 2,5 miljoner människor som nyligen blivit "akut hungriga" i Afghanistan liksom i irakiska flyktingläger i Syrien och på annat håll, enligt WFP:s chef Josette Sheeran, som i torsdags gick ut med de nya siffrorna.

Ett annat problem för WFP är att vissa leverantörer brutit sina kontrakt och betalat organisationen en 5-procentig straffavgift för att i stället tjäna mer pengar på att sälja maten på annat håll.

ANNONS

WFP finansieras av frivilliga bidrag från regeringar och privata givare. Hittills har organisationen fått in en miljard dollar av de 4,3 miljarder som nu krävs för att klara åtagandena under 2008.

Det är första året som en majoritet av WFP:s nyinkomna uppdrag beror på att världsmarknadens priser stigit. Det normala är att nödhjälpen orsakas av flyktingvågor eller naturkatastrofer.

- Jag har kallat detta för hungerns nya ansikte därför att vi ser många miljoner människor som så sent som för sex månader sedan inte befann sig i den akuta kategorin men som nu har tryckts in där, sa Josette Sheeran.

Hon väntar nya förfrågningar från bland annat Haiti, ett av minst 34 länder som enligt WFP skakats av protester mot höga matpriser de senaste månaderna. I det västindiska landet ledde kravallerna till att premiärminister Jacques Edouard Alexis tvingades avgå.

ANNONS