Brasiliens president MichelTemer. Arkivbild.
Brasiliens president MichelTemer. Arkivbild.

Korruptionsmisstänkt president vägrar avgå

ANNONS
|

På lördagen vände sig Temer ännu en gång till det brasilianska folket i ett offentligt anförande. Det var andra gången sedan skandalen om hans misstänkta inblandning i – och försök att stoppa – korruptionsutredningen Operation biltvätt blev känd i onsdags.

Än en gång upprepade den stridslystne presidenten att han inte kommer att avgå, utan tänker fortsätter att styra landet.

Fortsätter leda landet

- Brasilien kommer inte att spåra ur, sade Temer och meddelade att han begär att högsta domstolen skjuter upp utredningen tills dess att inspelningarna från hans samtal med Joseley Batista, styrelseordförande för köttpackningsjätten JBS, är analyserade och att äktheten kan garanteras.

ANNONS

Uppgifterna om samtalet publicerades först av tidningen O Globo. Batista spelade in samtalet som handlade om pengar som Batista betalat till den förre talmannen i brasilianska underhuset, Eduardo Cunha, för att han skulle hålla tyst, oklart om vad. När Batista berättade för Temer att han betalat för Cunhas tystnad ska presidenten ha sagt: "Du måste fortsätta med det, okej?".

Temer anklagade nu i sitt tal JBS-chefen för att ha "spekulerat gentemot den nationella valutan", och kallade Batistas vittnesmål mot honom "motsägelsefullt" och "fullt av lögner".

Skandalen växer

Trycket mot Temer har varit stort sedan uppgifter om inspelningen avslöjades. Tusentals demonstranter har krävt hans avgång, och på fredagen ökade pressen ytterligare sedan Brasiliens högsta domstol släppt uppgifter om att presidenten tagit emot 4,6 miljoner dollar i mutor. Pengarna ska han ha tagit emot av JBS innan han tillträdde sin post.

Riksåklagaren offentliggjorde också en domstolsinlaga där Temer samt senatsledamoten tillika oppositionsledaren Aécio Neves anklagas för att höra till dem som "försökt förhindra att korruptionsutredningen Operation biltvätt går framåt".

TT-AFP-Reuters

Fakta: Michel Temer

(TT)

Den konservative politikern Michel Temer, 76 år, har styrt Brasilien sedan i maj förra året, då dåvarande presidenten Dilma Rousseff stängdes av i väntan på senatens slutgiltiga avgörande. När Rousseff slutligen avsattes i höstas tillträdde han automatiskt presidentposten.

Temer var Rousseffs vicepresident och hade en nyckelroll i processen med att ställa henne inför riksrätt. Innan dess betraktades han som en diskret politiker som höll sig borta från rampljuset. En av hans största bedrifter har varit att hjälpa sitt parti PMDB att bilda koalitioner med varje president de senaste två decennierna.

Sedan han tillträdde presidentposten har Temer försökt styra landet åt höger, med en rad marknadsinriktade reformer. Han har samtidigt blivit allt hårdare ansatt av korruptionsanklagelser, som riktats mot både honom och medlemmar av hans regering. Sedan Högsta domstolen godkänt en korruptionsutredning mot presidenten har kraven på avgång och riksrätt tilltagit i styrka.

Om Temer avgår eller avsätts ska kongressen utse en ersättare som ska sitta fram till nästa presidentval som ska hållas i slutet av nästa år.

ANNONS