Kolla in migranternas matkuponger

I en liten italiensk stad i Kalabrien har det tryckts nya pengar att handla för i staden. De nya sedlarna skänker nytt liv till en stad som tidigare betraktats som en avfolkningsort.

ANNONS
|

Affärsinnehavare i Gioiosa Ionica accepterar inte bara den nya valutan. De uppmuntrar den.

Motiven på sedlarna är inte de sedvanliga, här gäller kommunister och antirasister. Till exempelChe Guevara på den falska € 10 (SEK 100), Hugo Chavez på € 20 (SEK 200) och Karl Marx på 50 euro, ungefär 500 svenska kronor.

– Vi har valt att ha dessapersoner på sedlarna för att de varmän och kvinnor som kämpade in i det sista. Det är precis så vi tänker och är, menar doktor Antonio Larosa, administrativ assistent för projektet.

På baksidorna av sedlarnafinns Giovanni Maiolos namnteckning.Han är samordnareav stadens flyktingtjänster.

ANNONS

I det lilla samhället bor7 000 innevånare, varavnågra är en grupp nyanländaasylsökande. Nu får de oäkta pengasedlareller "biljetter" som de kallas, som en del av ett kupongsystem.Flyktingarna kan spendera pengar på vad de vill, men bara i staden, så att lokala företag gynnas.

– Jag har just varit i affären och köpt lite läsk, berättar en av de asylsökande som är nyinflyttad i stan.

Alla vinner på det nya konceptet.Flyktingarna får köpa mat och spendera lite fickpengar medan handlarna få nya kunder. Det bidrar till att minska spänningar gentemot nyanlända.

35 euro per dag till migranter

Stadshuset får 35 euro, motsvarande 350 euro, per asylsökande per dag från myndigheterna i Rom. Det ska räcka till alltfrån boende, mat och medicinsk vård till italienska språklektioner, praktikplatser och hjälp med asylbyråkrati.Dessutom ska man kunna ha lite fickpengar över.

–Det bidrag vi får avregeringen är absolut tillräckligt för att säkerställa att alla migranter inom projektet får tillgång tillhälsovård,skolanoch så vidare. Men de finansierar ävenprojektet i sin helhet: 20 anställda, leverantörskostnader ochhyreskostnader, förtydligardoktor Larosa.

Totalt får migranterna200 euro, ungefär 2 000 kronor,per månad i handen.140euro är öronmärkta för inköp av livsmedel i affärer somundertecknat ett särskilt avtal. Resterande 60 euro får migranterna i"fickpengar".

Gioiosa Ionica har tidigare varit känt som avfolkningsort, så det nya kapitalet som svämmar ingör verkligen skillnad.Tidigare tomma hus drar nu in hyresintäkter och fler människor spenderar pengar i de lokala butikerna. Och nyheten om deras sedlar sprids över världen.

ANNONS

–Gioiosavar och fortsätter tyvärr vara ett samhälle människor flyttar ifrån.Många har flyttat till Turin,USA eller till och med i Australien. Vårt område har en bräcklig ekonomi med låg efterfrågan på arbetskraft. Men trots det upprätthåller Gioiosaglöden, särskilt i jämförelse med många andra närliggande städer, resonerar doktor Larosa.

Defalska pengarna garanterar att de asylsökande kan köpa mat på en regelbunden basis, även när bidragen från Rom är sena. Så småningom löser det italienska migrationsverket in butiksägarnas kupongermot riktiga euros.På så vis kan man säga attaffärsinnehavaren tar risken och ger det italienska migrationsverketkredit, inte migranten.

– Jag tycker att initiativet är en underbar idé!!! Det skriverMaria Luisa Gómez Roda på italienska SOS-Facebooksida.

Vänster-center politikernSalvatore Fuda valdes till borgmästare i staden för tre år sedan. Han lovade då attfå fler invandrare att flytta till staden. Detta har möjliggjorts genom att delta i regeringens projektför skyddav asylsökande. Det är alltså genom detta program som flyktingar får 35 euro per dag.

–Vi har lyckats bra med integrationen av migranter. Många har redan lyckats etablerade sig inom Gioiosaföretag: de går i skolan, spelar fotboll, blivit kompisarmed andraunga i stan och hittat jobb, menar denadministrativa assistenten för projektet.

Han medger förvisso att det även finns utmaningar. Men inget som Gioiosa-andan inte kan råda bot på.

ANNONS

–Vi har inte haft några allvarligaincidenter av rasistisk intolerans. Men det finnsnaturligtvis en del problem. Vi anser att dessa till stor del beror på att det är svårt, särskilt i kristider, att acceptera tanken på attden italienska regeringen lägger ekonomiska resurser på invandrares internationella skydd, fortsätter han.

Men kommunen är övertygad om att det är en sund investering.

–På medellång siktär vi säkra på att de flesta Gioiosaföretag förstår varför dessa projekt är nödvändiga. Invandrare är verklig en resurs och inte ett problem, säger denadministrativa assistenten för projektet,doktor Antonio Larosa.

– Vi harett projektmed 75 flyktingplatser,det ger oss en miljon euro per år totalt.Pengarna går till staden, inte migranterna.Vår årliga stadsbudget ligger på ungefär åtta miljoner euro.Det här projektetinnebär alltså en betydande ekonomisk hjälp för oss.säger Fuda till BBC.

"Barnen ska vara mångkulturella"

Men det ärinte bara intäkterna som lockar. Borgmästaren vill även skapa ett mer mångkulturellt samhälleför de lokala ungdomarna.

– Barnsom växer upp iGioiosa Ionica lära sig att umgås med alla typer av, oavsettfärg, kultur eller religion. De kommer till exempel ha lärt sig att folk i Afghanistan och Indienspelar cricket, inte fotbol. De kommer även att ha sett och testat attspelacricket, säger Fuda till BBC.

Borgmästaren menar att på så vis kommerbarn från södra Italien att bli lika världsvana sombarn som växer upp i storstäder som Milano,Paris och London.

ANNONS

Italien är ökänt för sina flyktingläger. De nyanlända som kommit hit till Gioiosa Ionicaär mycket nöjda med att få komma till en stad som satsar på nyanlända. Här vill man så snart som möjligt ge dem arbetslivserfarenhetoch erbjuda dem att dela hus med andra flyktingar, där de kan laga mat själva.En ung kille från Somaliahar bland annat fått enpraktikplats på ettlokalt tryckeri.

Genom satsningarna på migranter har det skapats en starkaregemenskap i staden.Framöver förväntas staden bara växa än mer.

ANNONS