Fyraåriga Sem på en mobil hälsoklinik i ett flyktingläger i Aynabo i Somaliland. Runt armen har hon ett mätinstrument som snabbt kan visa om ett barn är undernärt. Grön färg innebär att barnet är väl nutrierat. Gult betyder att barnet är i riskzonen för undernäring. Orange färg visar medelmåttig malnutrition och röd färg innebär att barnet är allvarligt undernärt.
Fyraåriga Sem på en mobil hälsoklinik i ett flyktingläger i Aynabo i Somaliland. Runt armen har hon ett mätinstrument som snabbt kan visa om ett barn är undernärt. Grön färg innebär att barnet är väl nutrierat. Gult betyder att barnet är i riskzonen för undernäring. Orange färg visar medelmåttig malnutrition och röd färg innebär att barnet är allvarligt undernärt.

Kolera spär på krisen i Somalia

Många somalier väntar på regnet som kan lindra effekterna av den svåra torka som slagit mot skördar och boskap. Men den efterlängtade nederbörden väntas också förvärra den redan snabba spridningen av kolera i landet.

ANNONS
|

Konflikt. Svår torka. Brist på mat. Människor som tvingas lämna sina hem. Bara sex år efter det att över en kvarts miljon människor dog av svält skakas Somalia på nytt av en kris av svårbeskrivbara proportioner.

Situationen förvärras av det största utbrottet av kolera i landet på fem år. Hittills i år har 36000 fall av diarrésjukdomen registrerats och närmare 700 människor har dött, enligt Världshälsoorganisationen.

Kolera är en mycket smittsam sjukdom som sprids lätt i de trånga läger dit människor som flytt undan torkan har tagit sig. Undernärda barn under fem år är särskilt utsatta.

ANNONS

- Man lever mycket mer på varandra i de här lägren än vad man brukar göra. Vi är rädda för att koleran kommer att öka väldigt mycket de kommande månaderna, när regnen kommer, säger Michaela Friberg Storey, chef för internationella insatser hos Svenska Röda Korset, i telefon från Somaliland.

Boskap dör

Regnen som börjat falla innebär en ljusning för de somaliska jordbrukare vars skördar torkat bort och boskap törstat ihjäl. Många nomadfamiljer har tvingats söka sig till städerna för hjälp, och nära hälften av landets befolkning på 6,2 miljoner människor är beroende av humanitärt stöd för att kunna stoppa någonting i magen.

Till en klinik i Somaliland kom en pappa in med sin familj, totalt nio personer som förlorat all sin boskap i torkans spår. En av döttrarna, omkring fyra år gammal, vägde bara tio kilo – ett av över 360000 barn i landet som drabbats av akut undernäring.

- Han är en boskapsskötare som förlorat allt... kameler, getter, nötkreatur. Det var familjens sätt att försörja sig på, men får de inte hjälp att köpa ny boskap är hela deras livsbas borta. Hjälpbehoven är obeskrivligt stora, säger Michaela Friberg Storey.

ANNONS

Men regnen väntas också förvärra kolerautbrottet.

Förorenat vatten

- Vi hoppas naturligtvis att det kommer mycket regn med tanke på torkan, men vi misstänker att koleran kommer att spridas ytterligare i stillastående vatten. Det ligger många döda djur och förorenar det som kommer att bli vattendrag och dessutom förvärras problemet av att många människor bajsar i det fria.

Somaliska Röda halvmånen jobbar med att sätta upp en särskild klinik vars syfte är att förebygga spridning av tarmsjukdomen. Volontärer ska utbildas för att nå ut till byarna med information om vikten av god handhygien och bättre sanitet kring toalettbesök.

- Kombinationen av torka och konflikt gör att sådana här situationer uppstår. Men man måste framförallt komma åt underliggande politiska strukturer för att få ett hållbart system där människor har ökad motståndskraft mot de här perioderna av torka, för de kommer inte att sluta återkomma, konstaterar Friberg Storey.

ANNONS
TT

Fakta: Svåra prövningar

Somalia är svårt märkt av krig och konflikt som pågått sedan 1990-talet. Klanstrider, rivaliserande islamistgrupper och svaga övergångsstyren har slagit hårt mot civilbefolkningen.

Landet har drabbats av svår torka och står enligt FN på gränsen till hungersnöd. Sedan i november uppges minst 620000 människor ha lämnat sina hem till följd av torkan, vilket har gjort det svårare för bönder att förbereda sin mark och odla sina grödor inför regnperioden.

FN meddelade nyligen att det behövs 8 miljarder kronor för att möta hjälpbehoven i Somalia, där över sex miljoner människor (omkring hälften av befolkningen) behöver humanitärt stöd.

ANNONS