Kokainräd i Centralamerika - 200 kilo uppbränt

Anti-narkotikapolisen och militärpolisen i Central- och Sydamerika tar krafttag mot den utbredda odlingen och försäljningen av kokain. Över 200 kilo kokain beslagtogs i går i södra Honduras nära gränsen till El Salvador innan knarket brändes upp.

ANNONS
|

Utanför Tegucigalpa, huvudstadi Honduras, har anti-narkotikapolisoch militärpolisen i en gemensam räd beslagtagit en stor mängd kokain. Enligt rapporter från franska nyhetsbyrån AFP rör det sig om 200 kilo kokain som beslagtagits. Området kring Honduras och grannationerna El Salvador och Guatemala utgör den så kallade norra triangeln i Centralamerika där fruktade kartellermördar, utpressar, utkämpar gängkrig samt producerar och distribuerar droger.

Den riktade insatsen mot knarket och våldet i Centralamerika kommer i samma veva som en liknande räd genomförts norrut i Sydamerika,mer precist iColombia.

104 kokainlaboratorier förstörda

Colombiansk polis har förstört 104 kokainlaboratoriersom tidigare haft kapacitet att framställa 100 ton av drogen varje år, uppger polisen.

ANNONS

Tillslagen har gjorts under fem dagar i de sydöstra delarna av landet och är en del av en ny strategi från regeringensom vill bekämpa landets drogproduktion och även odlingen av kokabusken vilkenkokain utvinns från.

–Det är ett strukturellt slag mot droghandelns finanser, säger antidrogpolischefen General José Angel Mendoza i provinsen Guaviare uppgetTT.

Enligt statistik från FN ökade kokaodlingen med 39 procent i landet under 2015.

ANNONS