Fransk polis spärrar av området utanför tågstationen Saint-Charles i Marseille.
Fransk polis spärrar av området utanför tågstationen Saint-Charles i Marseille.

Knivman i Marseille dödade två kvinnor

Två kvinnor har dödats av en man som attackerade människor med kniv vid tågstationen Saint-Charles i Marseille i Frankrike, enligt inrikesdepartementet. Händelsen utreds som terrorbrott.

ANNONS
|

Den franska polisen twittrar att gärningsmannen sköts till döds av säkerhetsstyrkor som patrullerade i området.

- Två människor har huggits ihjäl, bekräftar talespersonen Olivier de Mazieres för nyhetsbyrån AFP.

Mannen ska enligt flera poliskällor ha ropat "Allahu akbar" (Gud är större) medan attacken pågick. Men enligt en källa inom den franska polisen var mannen känd sedan tidigare för vanlig brottlighet, skriver Reuters.

ANNONS

Sent på söndagskvällen lät terrororganisationen IS meddela via en av sina propagandakanaler att man låg bakom dådet.

Frankrikes president Emmanuel Macron säger i en kommentar att han känner "äckel inför dådet". Macron hyllar också säkerhetsstyrkornas insats.

Landets inrikesminister Gérard Collomb skriver på Twitter att han omedelbart reser till Marseille med anledningen av händelsen.

En åklagare med inriktning på terrorbrott har inlett en förundersökning. Åklagarmyndigheten i Paris skriver i ett uttalande att utredningen omfattar "mord med koppling till en terrororganisation" samt "mordförsök mot tjänsteman", rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Det råder undantagstillstånd i Frankrike som skakats av en rad terrordåd sedan 2015, då två extremister med kopplingar till al-Qaida tog sig in på satirtidningen Charlie Hebdo och mördade tolv personer.

Omkring 7000 soldater är utkommenderade till högriskplatser i olika delar av landet som en del av Opération Sentinelle, ett säkerhetspådrag som ingår i undantagstillståndet.

TT

Fakta: Terrordåd i Frankrike

En rad terrordåd har drabbat Frankrike de senaste åren. Bland annat mördades tolv personer i januari 2015 i en attack mot satirtidningen Charlie Hebdo i Paris. Dagen därpå dödades fem personer i samband med att en beväpnad man tog flera personer som gisslan i en judisk butik. Förövarna hade svurit trohet mot al-Qaida respektive Islamiska staten (IS).

I november samma år gick beväpnade IS-jihadister till attack mot en fotbollsarena, flera kaféer och konserthuset Bataclan i Paris. 130 människor mördades i de samordnade attackerna de dödligaste i sitt slag i fransk historia.

I juli 2016 dödades 84 personer av en man som med en lastbil plöjde genom en stor samling människor som samlats för att fira nationaldagen i Nice. IS har påstått sig ligga bakom det dådet.

Fortfarande råder undantagstillstånd i Frankrike, vilket bland annat ger polisen utökade möjligheter att söka och gripa personer. Undantagstillståndet förlängdes i december till att gälla över parlaments- och presidentvalen i vår.

ANNONS