Det gick inte riktigt som beräknat för utmanaren Katrín Jakobsdóttir som hade hoppats på en enkel seger i det isländska valet.
Det gick inte riktigt som beräknat för utmanaren Katrín Jakobsdóttir som hade hoppats på en enkel seger i det isländska valet.

Få vinnare när Island gick till val

De politikertrötta islänningarna har sagt sitt – och med alla röster räknade hopas frågetecknen om hur framtiden ska se ut. Det är oklart vem som kommer att få bilda regering.

ANNONS
|

De politiska skandalerna har kastat en skugga över det isländska nyvalet, som statsminister Bjarni Benediktsson utlyste sedan hans regeringskoalition rämnat i september. Och med alla röster räknade står det klart att det blev ett val utan någon tydlig vinnare.

På förhand hade många utgått från att utmanaren Katrín Jakobsdóttir skulle bilda regering tillsammans med ett eller flera oppositionspartier. Men hennes Gröna vänstern kollapsade på upploppet och gick från omkring 30 procent i opinionsundersökningarna till att bli näst störst med knappt 17 procent.

- Det är partiets bästa valresultat och de borde jubla. Men för bara några dagar sedan låg de på 30 procent och därför lär de inte fira med champagne, säger Håkan Juholt som är Sveriges ambassadör till Island.

ANNONS

- Partiets fall gör att inget av de regeringsalternativ som hade skissats upp på förhand når en majoritet.

Stort fall uteblev

Bjarni Benediktssons Självständighetspartiet gjorde ett historiskt dåligt val, men blev ändå störst med drygt 25 procent av rösterna. Det var en ökning jämfört med hur opinionen såg ut för en vecka sedan.

- På så sätt är de valrörelsens segrare. Partiet kanske pustar ut över att det stora fallet uteblev, men resultatet är ju annars inget att hurra över, säger Håkan Juholt.

Jakobsdóttir har tidigare sagt att hon i första hand vill bilda en koalition på vänsterkanten, men med facit i hand skulle det krävas minst fem partier för att få ihop en majoritet. Det är inte klart vem som kommer att få mandat att bilda regering, men Juholt utesluter inte att det tidigare uträknade Självständighetspartiet kommer att ingå.

ANNONS

- Det är inte säkert att de skulle få statsministerposten, men det blir väldigt svårt att bilda en stabil majoritetsregering utan att Självständighetspartiet ingår i den, säger han.

Valets vinnare är i stället de mindre partierna. Centerpartiet, som bildades för någon vecka sedan av den tidigare statsministern Sigmundur Davíd Gunnlaugsson som tvingades bort efter att ha avslöjats med hemliga konton i skatteparadis, landade på nästan 11 procent.

Små partier stärks

Och Socialdemokratiska alliansen, som hade låga siffror i opinionen, nådde upp till 12 procent.

- De båda kan möjligen få ett avgörande inflytande på hur regeringen ska se ut. Men allt är väldigt ovisst, säger Juholt.

- Islänningarna är djupt besvikna över partierna och politikerna som man tycker har förstört demokratin, men struntar inte i att rösta för det. Man söker ivrigt efter någon att bli positivt överraskad av. Därför svänger opinionen snabbt.

ANNONS

Risken finns att det tar månader av förhandlingar innan en ny regering kan vara på plats.

TT

Fakta: Sjunde regeringen på tio år

Det isländska nyvalet ska ta fram parlamentariskt underlag till örikets sjunde regering på tio år. Valet, där drygt 248500 islänningar har rösträtt, hölls nästan på dagen ett år efter det förra nyvalet, även det utlyst efter en politisk skandal.

Ekonomiskt har läget stabiliserats efter totalhaveriet för landets gigantiska banksystem 2008, då tre stora banker gick omkull och hela landet stod på konkursens brant. Islands tillväxt lyfte i fjol till drygt 7 procent, den högsta nivån sedan 2007. I år väntas tillväxten hamna på cirka 5 procent.

Fakta: Skandalernas Island

När den globala finanskrisen briserade 2008 drabbades Island av en akut bankkris. Bakgrunden var att isländska banker och riskkapitalister sedan slutet av 1990-talet investerat enorma summor i utländska företag. Bankerna tog stora risker genom en skyhög utlåning och när krisen var ett faktum sprack landets finansbubbla.

Fyra före detta chefer för Kaupthing Bank och vd:n för Landsbanki dömdes till fängelse.

Bjarni Benediktssons regeringskoalition sprack i september sedan det framkom att en minister försökt dölja att hans far stod bakom ett brev ägnat att rentvå en dömd pedofil.

Därefter utbröt en hetsig debatt sedan tidningen The Guardian avslöjat att Benediktsson sålde fonder för miljonbelopp i storbanken Glitnir dagarna innan banken togs över av den isländska staten i oktober 2008.

Men till skillnad från företrädaren Sigmundur Davíd Gunnlaugsson – som våren 2016 avgick sedan han avslöjats med hemliga konton i den så kallade Panamaläckan – har Bjarni Benediktsson suttit kvar.

ANNONS