Kinesisk krigsflotta övar med Ryssland i Östersjön

ANNONS
|

I söndags lämnade en flotta av kinesiska krigsfartyg hamnen i staden Sanya i Hainanprovinsen med Östersjön i sikte. Fartygen ska delta militärövning i närheten av Kaliningrad och Sankt Petersburg tillsammans med Ryssland i juli, skriver Svenska Dagbladet.

Minst ett örlogsfartyg, en fregatt, helikoptrar och soldater från den kinesiska flottan deltar i övningen. Det är den femte gången sedan 2005 Kina och Ryssland deltar i en marin militär övning tillsammans och första gången i Sveriges närhet.

- Vi har noterat att Ryssland och Kina för första gången ska genomföra en marin övning i Östersjön. Vi har fått information om detta och följer naturligtvis utvecklingen. Vi förutsätter att öppenhet och transparens är det som gäller vid genomförandet av övningen, säger försvarsminister Peter Hultqvist till Aftonbladet.

ANNONS

Kina: Inte riktat mot någon

Det är den första delen av denrysk-kinesiska militärövningen, Joint Sea 2017, som arrangeras i Östersjön. Den andra delen kommer genomföras i september på Japanska Havet och Ochotska havet.

Den kinesiska försvarsministeriet har enligtden regimstyrda tidningen Global Timessagt att den här typen av övningar sker varje år och är inte riktadmot någon tredje part.

Vill stärka samarbetet

Övningen kommer gå ut på skydd av fraktfartyg och olika räddningsuppdrag samt attstärka det rysk-kinesiska samarbetet.

– Genom att sända sina mest utvecklade örlogsfartyg visar Kina sin hederlighet för Ryssland och sänder en stark signal till andra länder som planerar provokationer mot vårt håll, säger flottexperten Li Jie till Global Times.

Försvarsmakten: "Vill inte kommentera"

Försvarsmakten följer övningen men kan inte kommentera hur de går tillväga.

-Vi har alltid god kontroll över vårt närområde vilket inkluderar övningsverksamhet. Vilka åtgärder vi vidtar kan jag inte kommentera, säger Jesper Tengroth pressekreterare på Försvarsmakten.

Varför övningen hålls i Östersjön och om försvarsmakten kontaktat de baltiska staterna och Finland kan Tengroth inte kommentera.

- Det är inte vår uppgift att dra den typen av slutsatser, det får andra göra. Vi kan inte heller kommentera om eller vilka vi diskuterar detta med, säger Jesper Tengroth.

Övningen är inte den enda i Östersjön som involverar marina militära farkoster i sommar. Ryssland tänker förutom övningen skicka världens största atomubåt till Östersjön i slutet av juli.

ANNONS
ANNONS