Den 69-årige Wang Qishan svär eden som vicepresident i Kina.
Den 69-årige Wang Qishan svär eden som vicepresident i Kina.

Kinas president får stridbar bisittare

Den förre antikorruptionschefen Wang Qishan blir Kinas nye vicepresident. Qishan, även kallad "brandmannen", har sett till att åtskilliga höga tjänstemän hamnat i fängelse för korruption.

ANNONS
|

Wang Qishan röstades fram som vicepresident av Nationella folkkongressen, med bara en röst emot sig. Wang har tidigare haft en nyckelroll i arbetet mot korruption och inhemska finansiella problem. Han har också lett de ekonomiska samtalen med USA och väntas nu få en viktig roll i förhandlingarna med president Donald Trumps administration, liksom i arbetet med att försöka avstyra ett handelskrig. Detta trots att han inte talar engelska.

Wang Qishan väntas få mer inflytande än sina föregångare, tack var sin nära relation till presidenten Xi Jinping.

Bland de tjänstemän som hamnade i fängelse under Wangs tid som antikorruptionschef finns den fruktade säkerhetschefen Zhou Yongkang som nu avtjänar ett livstidsstraff.

ANNONS

Kinas parlament, som aldrig röstat emot kommunistpartiets vilja, har nu också enhälligt sagt ja till att Xi Jinping sitter kvar som president ännu en femårsperiod.

Xi Jinping fick stående ovationer när han vann alla de 2970 rösterna i Nationella folkkongressen. Beslutet fattades efter att parlamentet nyligen avskaffade begränsningarna för hur många mandatperioder som landets president kan sitta vid makten, vilket gör att Xi Jinping kan sitta kvar på livstid.

TT-AFP-Reuters

ANNONS