Människor ur den muslimska minoriteten uigurer har länge upplevt en repressiv politik från Peking. Arkivbild.
Människor ur den muslimska minoriteten uigurer har länge upplevt en repressiv politik från Peking. Arkivbild.

Kina legaliserar omskolningsläger för uigurer

Xinjiang-regionen i Kina har skrivit in i lag att människor ur den muslimska minoriteten uigurer måste sitta i omskolningsläger.

ANNONS
|

Peking har länge fört en repressiv politik mot den muslimska minoriteten uigurer i den självstyrande Xinjiang-regionen i de nordvästra delarna av landet.

Medan den internationella kritiken växt har nu Kina tagit ytterligare ett steg i den riktningen. Detta genom att införa vad som kallas omskolningsläger, eller interneringsläger, för uigurer för att motverka extremism genom "ideologisk omskolning".

Peking förnekar

Människorättsgrupper hävdar att de som hålls i lägren måste svära lojalitet till presidenten Xi Jinping och antingen kritisera eller avsäga sig sin tro, rapporterar BBC.

Inom omskolningslägren ska det även läras ut mandarin, lagar, yrkesutbildning och "tanketräning", enligt dokument som lagts upp på den regionala regeringens webbplats, skriver nyhetsbyrån AFP.

ANNONS

Den omarbetade lagen trädde i kraft under tisdagen. Enligt den Hongkongbaserade tidningen South China Morning Post har uppemot en miljon uigurer och muslimer ur andra folkgrupper kvarhållits i dessa läger.

Peking har tidigare förnekat rapporterna om att de sätter stora mängder människor i läger men bevis i form av regeringsdokument och vittnesmål från tidigare kvarhållna växer.

Förbud av halal

I de kinesiska myndigheternas kampanj ingår även förbud av halal-produkter.

Kommunistpartiets ledare i den regionala huvudstaden Urumqi lovade på måndagen att "bekämpa halal-trenden", som de anser uppmuntrar till religiös extremism.

I samband med kampanjen publicerades även en uppsats med titeln "Vännen, du behöver inte hitta en halalrestaurang bara för min skull".

Regimen anser att uigurerna är extremister, med åsikter som inte passar i den kinesiska staten och att stränga regler därför behövs.

Tidigare i år visade en rapport från en människorättskommitté inom FN att en miljon uigurer har placerats i olika läger i Xinjiang, läger som då inte hade något stöd i kinesisk lagstiftning.

TT

Fakta: Har strävat efter oberoende

Den autonoma regionen Xinjiang ligger i Kinas nordvästligaste hörn. Med en yta mer än tre gånger så stor som Sveriges utgör regionen en sjättedel av Kina. Över 90 procent av området består av berg, öknar och svårforcerad terräng.

Av Xinjiangs omkring 21 miljoner invånare (folkräkning 2010) tillhör de flesta turkisktalande, muslimska folkgrupper, varav uigurerna – ett av Kinas 55 officiellt erkända minoritetsfolk – är den största med 8-10 miljoner. Den kinesiska invandringen har varit kraftig de senaste årtiondena och drygt 40 procent uppskattas vara han-kineser.

I kinesisk historieskrivning har Xinjiang alltid varit en del av Kina, men graden av inflytande har varierat. Uigurerna har ofta känt en större etnisk och kulturell samhörighet med sina centralasiatiska grannar och strävat efter oberoende.

På senare år har separatiststrävandena i regionen märkts genom flera attentat, som påstås ha utförts av muslimska terrorister, och genom den kinesiska regimens hårda reaktioner.

Källa: Utrikespolitiska institutet

ANNONS