Trinh Xuan Thanh i rätten i Hanoi.
Trinh Xuan Thanh i rätten i Hanoi.

Kidnappad vietnames riskerar dödsstraff

En vietnamesisk tidigare byggbolagschef som tros ha kidnappats i Berlin i somras har ställts inför rätta i Vietnams huvudstad Hanoi. Mannen riskerar nu dödsstraff.

ANNONS
|

Den 52-årige Trinh Xuan Thanh misstänks för korruption i samband med att han ledde en statlig byggkoncern i den kommunistiska enpartistaten. Hans tyska försvarare har nekats inresa till landet och utländska journalister är portade från rättegången, rapporterar tyska Der Spiegel.

Fallet skapade stor uppmärksamhet i somras då Thanh, som sökt asyl i Tyskland, försvann under kuriösa omständigheter och senare dök upp i statlig vietnamesisk tv, där han hävdade att han rest tillbaka till hemlandet frivilligt. Den förklaringen avfärdades av tyska utrikesdepartementet, som i rasande tonfall anklagade Vietnams säkerhetstjänst för att ha kidnappat Thanh. 52-åringens tyske advokat berättade också att vittnen sett Thanh övermannas av beväpnade agenter i parken Tiergarten i centrala Berlin och föras bort i en bil med tjeckiska registreringsskyltar.

ANNONS

Utöver Thanh åtalas ytterligare 21 tidigare bolagschefer för korruption och andra brott. Vietnam är ett av få länder i världen där korruption bestraffas med döden. Sedan 2011 har fler än 430 människor avrättats i den kommunistiska diktaturen.

Domen väntas om cirka två veckor, enligt Der Spiegel.

TT

Bakgrund: Detta har hänt

Den 2 augusti 2017 anklagar Tyskland den vietnamesiska säkerhetstjänsten och landets ambassad i Berlin för att ha kidnappat en asylsökande vietnames i Tiergarten i Berlin en dryg vecka tidigare. I samband med det utvisar tyska regeringen en vietnamesisk spion, som får 48 timmar på sig att lämna Tyskland.

En talesperson för tyska UD kallar bortförandet av Trinh Xuan Thanh för "ett exempellöst, skandalöst brott mot tysk och internationell lag". Vietnams regering tillbakavisar anklagelserna och säger att landet vill ha goda relationer med Tyskland.

Den 3 augusti framträder Thanh i statlig vietnamesisk tv och säger att han självmant valt att återvända till Vietnam för att "möta sanningen" och "be om ursäkt". Ett otänkbart scenario, anser Thanhs tyske advokat, som uppger att vittnen sett Thanh övermannas av beväpnade agenter och föras bort i en bil med tjeckiska registreringsskyltar.

Den 8 januari 2018 ställs Thanh inför rätta i Hanoi, misstänkt för korruption. Han riskerar nu dödsstraff.

ANNONS