USA:s president Donald Trump.
USA:s president Donald Trump.

USA pressar Saudiarabien om saknad skribent

USA är redo att skicka ett FBI-team till Turkiet för att bistå i utredningen av den saudiske journalisten Jamal Khashoggis försvinnande, enligt vicepresident Mike Pence. President Donald Trump säger samtidigt att USA tagit upp händelsen med Saudiarabien på högsta politiska nivå.

ANNONS
|

- Vi efterfrågar allt. Vi vill veta vad som pågår. Det är en väldigt allvarlig situation för oss och för Vita huset, sade Trump i ett möte med reportrar i Ovala rummet, och tillade att USA samarbetar med Turkiet för att gå till botten med problemet.

En turkisk tidning har namngett 15 saudier som misstänks vara inblandade i försvinnandet på landets konsulat i Istanbul.

ANNONS

- USA står redo att hjälpa till på alla sätt, svarade Pence tidigare under onsdagen på radiovärden Hugh Hewitts fråga om Washington DC kan tänka sig att skicka FBI-tekniker till Istanbul, enligt nyhetsbyrån Reuters.

"Situationen illa"

Utrikesminister Mike Pompeo har personligen bett den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman om information om den försvunne journalisten, rapporterar Reuters. Det har skett vid två tillfällen. I tisdags pratade både USA:s nationelle säkerhetsrådgivare John Bolton och presidentens svärson och rådgivare Jared Kushner med kronprinsen om fallet Khashoggi.

På onsdagen cirkulerade uppgifter om att saudiska tjänstemän diskuterade planer på att tillfångata Khashoggi, innan han försvann i samband med konsulatsbesöket för en dryg vecka sedan. Sådan information ska ha avlyssnats av USA, enligt tidningen The Washington Posts källor.

Men enligt utrikesdepartementets talesperson Robert Palladino hade USA ingen "detaljerad kunskap" gällande försvinnandet innan Khashoggi anmäldes som saknad.

Fästmön vädjar

Jamal Khashoggis fästmö Hatice Cengiz vädjar till USA:s president Donald Trump om hjälp.

"I det här skedet ber jag president Trump och landets första dam Melania Trump om hjälp att sprida ljus över Jamals försvinnande", skriver Cengiz i en debattartikel i The Washington Post samma tidning som Khashoggi skrivit kolumner i.

ANNONS

Hatice Cengiz, som förgäves väntade på skribenten utanför konsulatet, uppmanar de inblandade länderna att se till sin "mänskliga sida" och glömma politisk oenighet.

"Jamal är en värdefull person, en exemplarisk tänkare och en modig man som har kämpat för sina principer. Jag vet inte hur jag ska kunna fortsätta leva om han förts bort eller dödats i Turkiet", skriver fästmön.

Donald Trump har tidigare sagt att han inte har talat med Saudiarabien om Jamal Khashoggi, men att han kommer att göra det vid tillfälle. Men utrikesminister Mike Pompeo – liksom EU:s utrikeschef Federica Mogherini och FN – har manat om en fullständig och transparent utredning av försvinnandet.

Övervakningsbilder borta

Turkiska företrädare misstänker att Saudiarabien mördat den för regimen besvärande journalisten på konsulatet och att ett underrättelseteam på 15 saudier flögs till Turkiet för uppgiften. Den regeringsvänliga tidningen Sabah publicerade på onsdagen namn och födelseår på de 15 som ska ha anlänt till Istanbul den 2 oktober och flugit därifrån i omgångar i hyrda flyg.

Turkisk tv publicerade samtidigt den sista övervakningsbilden man har av Jamal Khashoggi, en bild som ser ut att visa hur 59-åringen går in i konsulatbyggnaden.

Vad som hände därefter är oklart. Viss konsulatpersonal ska ha fått ett plötsligt besked om att de skulle ta ledigt och alla övervakningsbilder har försvunnit, rapporterar brittiska The Guardian med hänvisning till uppgifter från turkiska myndigheter.

ANNONS

Saudiarabien bjöd på tisdagen in turkiska utredare att söka igenom konsulatet.

TT

Fakta: Har kritiserat saudisk inblandning i Jemen

Jamal Khashoggi flydde Saudiarabien i september 2017, några månader efter att prins Mohammed bin Salman utsetts till tronarvinge. Tiotals dissidenter hade då gripits, däribland intellektuella och muslimska predikanter, trots kronprinsens löften om att öppna landet mot omvärlden.

Khashoggi hade tidigare skrivit för den panarabiska dagstidningen Al-Hayat, som ägs av den saudiske prinsen Khaled bin Sultan al-Saud, men som enligt egen utsago blivit förbjuden sedan den försvarat Muslimska brödraskapet. Regeringen i Riyad anser att organisationen är en terrorgrupp.

Khashoggi, som sedan i fjol levt i exil i USA, har även kritiserat Saudiarabiens inblandning i kriget i Jemen. Khashoggi har också beskrivit den rädslans kultur han anser råder i Saudiarabien efter massgripanden av människorättsaktivister och dissidenter. Men han verkar inte ha varit orolig inför sitt rutinartade besök vid den saudiska beskickningen i Istanbul i tisdags i förra veckan. Inte skulle saudierna våga sig på något inom Turkiets gränser, lugnade han sin fästmö. Men han kom inte tillbaka.

Källa: AFP

ANNONS