Katolska kyrkan ber om ursäkt för övergrepp på minderåriga i Tyskland. Arkivbild.
Katolska kyrkan ber om ursäkt för övergrepp på minderåriga i Tyskland. Arkivbild.

Katolska kyrkan: Vi har förnekat övergreppen

Tusentals barn och ungdomar har utsatts för sexuella övergrepp av katolska präster i Tyskland – och skrämts till tystnad.

ANNONS
|

Katolska kyrkan har den senaste tiden skakats av en rad avslöjanden om prästers övergrepp på barn. Bara i Tyskland har nästan 3700 minderåriga utsatts för övergrepp, visar en studie gjord av ett forskningskonsortium på uppdrag av den tyska biskopskonferensen. Övergreppen har begåtts av 1670 präster mellan åren 1946 och 2014.

Skrämdes till tystnad

Nu ber katolska kyrkan om ursäkt.

- Jag ska vara väldigt tydlig med att sexuella övergrepp är ett brott. De skyldiga måste straffas. Som ordförande för Tysklands biskopskonferens, och personligen, ber jag om ursäkt för alla fel och allt lidande, säger Reinhard Marx.

ANNONS

Offren var mestadels pojkar under 13 år, som skrämdes till tystnad av prästerna. Mörkertalet är stort och skandalen kan vara bra mycket mer ofattande än det som framkommer i rapporten. Den verkliga offersiffran kan vara fyra gånger så hög – alltså uppemot 15000 minderåriga som utsatts för övergreppen, varnar författarna till studien.

Kritiserar studien

Flera övergreppsoffer har kritiserat rapporten för att förövarna inte är namngivna. Den har även kritiserats för att systematiken kring övergreppen, förflyttningar av misstänkta präster och mörkläggningar inte kan redas ut i en studie som inte haft tillgång till all dokumentation, säger Eckiger Tisch som representerar offren.

Han vill i stället att oberoende experter ska göra en grundlig revision av studien, och att offren borde erbjudas kompensation.

Bara en tredjedel av de präster som har anklagats för övergrepp har ställts till svars av kyrkan och ytterst få har fått något straff.

- Vi är inte färdiga med att konfrontera händelserna och konsekvenserna. Det arbetet startar nu, säger Reinhard Marx.

TT-AFP

Fakta: Övergrepp i tyska katolska kyrkan

Forskare från tre tyska universitet har granskat 38156 dokument från den katolska kyrkans arkiv, som sträcker sig över en 70-årig period.

Resultatet visar att totalt 1670 präster har utnyttjat 3677 minderåriga sexuellt, huvudsakligen pojkar. Övergreppen har skett mellan 1946 och 2014. Mer än hälften av offren var under 13 år.

Fakta: Katolska kyrkan

Kristendomen är världens största religion, med nästan en tredjedel av mänskligheten som medlemmar.

Romersk-katolska kyrkan är den största av kristendomens tre huvudgrenar, framför den ortodoxa och den protestantiska kyrkan.

Nästan två miljarder människor eller 17,5 procent av mänskligheten, fanns registrerade som medlemmar i katolska kyrkan år 2011.

I Sverige fanns det 104175 registrerade medlemmar i katolska kyrkan 2014, organiserade i 44 församlingar.

Källa: NE

ANNONS