Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Vatican Family

Katoliker möts om familjesyn

Katolska kyrkan möts för att diskutera sin syn på familjen. Påve Franciskus vill se förändringar, men starka krafter motarbetar honom.

Påve Franciskus inledde på söndagen ett historiskt möte om den katolska kyrkans syn på familjefrågor, bland annat äktenskap, skilsmässor och samboskap.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

I kyrkomötet - en så kallad synod - som hålls i Vatikanen deltar omkring 200 biskopar från hela världen.

Den argentinske påven har redan markerat att han vill se förändringar i flera frågor som är kontroversiella för katolska kyrkan.

"När vi nu inleder synoden om familjen, så vill jag att vår Gud visar oss vägen framåt" skrev han på Twitter strax innan han höll mässa i Peterskyrkan.

Inför synoden höll påven ett tal inför tiotusentals troende i lördags kväll. I talet manade han församlingen att "låna ett öra till den nya tidens rytm", skriver AFP.

-Kyrkan är en moder, inte en tulltjänsteman som kallt kontrollerar vilka som håller sig till reglerna, förklarade den 77-årige påven.

Nyligen överraskade påven med att viga flera par som levt "i synd" enligt den katolska kyrkans syn.

Men motståndet är massivt inom delar av kyrkan och konservativa falanger vill stoppa förändringar av traditionella doktriner, rapporterar Reuters.

Bland de ledande kritikerna finns den amerikanske kardinalen Leo Raymond Burke som öppet motsätter sig reformer.

Mest läst