Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Carles Puigdemont har en brokig skara bakom sig, och måste tillfredsställa många olika viljor.

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Katalonien: Parterna väntar ut varandra

  Men någon minut tillgodo meddelar Puigdemont att man inte stänger dörren för Kataloniens självständighetsförklaring. Strax därefter kommer svaret från Madrid – ett eventuellt ingripande mot den katalanska autonomin skjuts upp. Båda sidor köper sig tid.

  - Det är ett klassiskt "blame game". Ingen av parterna vill ha ansvar för vad som kommer att hända, säger Jakob Lewander, statsvetare vid Svenska institutet för europapolitiska studier, till TT.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Kataloniens regionpresident Carles Puigdemont har en väldigt brokig skara bakom sig. Med två partier i koalition i regeringen samt ett stödparti i parlamentet måste han nu hitta ett sätt att blidka alla.

  - Det finns de som är pragmatiska och som tycker att man måste ta ett steg tillbaka. Sedan finns det de mer hårdföra, som säger att man ska köra på ända in i kaklet. Så Puigdemont måste tillfredsställa alla med en slags minimistandard i det här brevet, säger Jakob Lewander.

  Den politiska situationen i Katalonien handlar alltså inte bara om självständighet, enligt Lewander. Det rör sig även om makten i regionen. Det Puigdemont nu gör är att förbereda sig för ett nyval vilket är taktiskt för att ha så bra chans som möjligt då.

  - Man vill undvika en center-vänsterkoalition i Katalonien, där center-högern har styrt alla år utom sju sedan 1980, säger Jakob Lewander.

  TT: Varför skjuter Spanien upp sitt agerande?

  - Mariano Rajoy är i Bryssel i två dagar. Men det har också sagts från Madrid är att det inte blir någon artikel 155 om det kallas till nyval. Från båda sidor vill man säga att det är NI som har tagit situationen hit.