Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

171207-belgkatalan-576193_se.gp_1.jpg
Uppemot 45 000 personer demonstrerar för Katalonien runt EU-byggnaderna i Bryssel, enligt belgisk polis.

Katalanskt folkhav i Bryssel

Snålblåst och strilande regn hindrade inte 45 000 katalaner från att fylla gatorna kring EU-högkvarteren i Bryssel i en rödgul manifestation för självständighet.

Marschen och manifestationen utfördes sedan rena vallfärden från Katalonien till Belgien ägt rum under de senaste dagarna. På torsdagsmorgonen avgick nio extrainsatta flyg från Barcelona och på parkeringsplatser runt om i Bryssel var det fullt av spanskregistrerade bilar och husvagnar.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Vi är här för att fortsätta kampen för vår självständighet och begära frihet för våra politiska fångar, sade 59-årige Antoni till nyhetsbyrån AFP.

I flagghavet hade katalanerna dessutom sällskap av Flanderns svarta lejon, sedan den katalanska självständighetskampen fått starkt stöd från flamländarna i Belgien.

Den landsflyktige katalanske regeringschefen Carles Puigdemont meddelade i onsdags att han tills vidare tänker stanna i Belgien, även om en spansk domare dragit in sin europeiska arresteringsorder mot honom.

Många av demonstranterna var kritiska mot EU:s agerande och stöd för Spanien. EU-kommissionens förste vice ordförande Frans Timmermans slår dock tillbaka med att anklaga separatisterna för att strunta i spansk lag.

- Om man inte håller med om lagen så kan man organisera sig för att förändra lagen eller konstitutionen. Men vad som inte kan göras är att bara strunta i lagen, sade Timmermans på torsdagen.

Fakta: Stormig höst i Katalonien

Valdeltagandet var lågt men en klar majoritet röstade den 1 oktober för katalansk självständighet i en folkomröstning som förbjudits av Spaniens centralregering i Madrid. Enligt författningsdomstolen var den olaglig.

Den 27 oktober röstade regionparlamentet igenom en katalansk självständighetsförklaring.

Senare samma dag tog centralregeringen med stöd av senaten över styret av Katalonien genom att avsätta regionregeringen och upplösa regionparlamentet. Nyval har utlysts till den 21 december.

För att undvika att gripas har den regionale ledaren Carles Pugidemont tagit sin tillflykt till Bryssel.

Mest läst