Magda Gutiérrez säger att hon inte tänker inte rösta i folkomröstningen om katalansk självständighet.
Magda Gutiérrez säger att hon inte tänker inte rösta i folkomröstningen om katalansk självständighet.

Katalanerna splittrade även om splittringen

Ja, nej, nja och kanske. Kataloniens invånare är splittrade såväl om folkomröstningen som i frågan om självständighet. Men ja-sidan syns och hörs absolut mest.

ANNONS
|

Det går inte att lyfta blicken utan att se katalanska separatistflaggor eller ja-kampanjens banderoller med ordet "ja". De hänger från balkonger och fönster på varenda gata i centrala Girona.

Den som vill se en spansk flagga får leta. Några officiella nej-banderoller finns inte. Nästan alla TT talar med säger att de ska rösta, och rösta ja.

- För tio–tolv år sedan tyckte jag inte att separatismen var en väg framåt, men efter att ha sett hur politiken utvecklats har jag kommit fram att det bästa för Katalonien är att bli självständigt från Spanien, säger 34-årige Ivan Vendrell.

ANNONS

Accepterar ett nej

Han arbetar i en bar vars affärsidé är att vara för katalansk självständighet och som lämpligt nog ligger på Plaça de la Independència – Självständighetstorget. Men alla som arbetar där är inte separatister påpekar han. Alla åsikter är ok, säger Ivan Vendrell.

- Jag kommer att acceptera ett nej, vad jag inte accepterar är att vi inte får rösta i frågan. Varför måste jag fråga dem jag vill lämna om de vill att jag ska lämna dem?

Trots att båda sidorna är ungefär lika stora i opinionsundersökningarna är nej-sidans närvaro i det offentliga rummet obefintlig i jämförelse med ja-sidan. Spanska flaggor på husfasaderna är mer eller mindre vanliga beroende på stad och stadsdel, och det är i princip allt.

"Delar familjer"

Två tredjedelar av Kataloniens invånare vill genomföra en folkomröstning. Men många av dem som är emot katalansk självständighet resonerar som regeringspartiet Partido Popular – folkomröstningen är olaglig och därför inget att kampanja inför.

- Det är inte rätt sätt att göra det. Man borde genomföra en laglig omröstning till att börja med, säger Magda Gutiérrez, 55, som arbetar i en tidningskiosk i centrala Girona.

ANNONS

Till skillnad från de flesta TT talar med tänker hon inte rösta.

- Jag är inte emot självständighet. Jag är emot självständighet till varje pris. Jag vill ha det som är bra för Katalonien, vad det än är.

Som för att motarbeta fördomar om nej-sidan tillägger hon sedan:

- Jag är katalanska och röstar inte på PP.

Magda Gutiérrez är bekymrad över hur självständighetsfrågan delar det katalanska samhället.

- Det delar familjer också. Det sliter isär familjer och vänskaper, säger hon.

Ivan Vendrell håller inte med. Han ogillar den politiska retoriken som handlar om att ena "folket".

- Vad är det för dumheter? Det finns en massa annat man kan ha gemensamt än politiska åsikter.

ANNONS
Girona, TT:s utsände

ANNONS