Kistan med Karimovs kropp bärs fram under begravningsceremonin i Samarkand på lördagen.
Kistan med Karimovs kropp bärs fram under begravningsceremonin i Samarkand på lördagen.

Karimov begravdes i sin hemstad

Uzbekistans avlidne president Islam Karimov, som diktatorn som styrt landet med järnhand under ett kvarts sekel, begravdes på lördagen i sin hemstad Samarkand.

ANNONS
|

Hundratals inbjudna deltog vid den slutna begravningsceremonin på det anrika Registan-torget i Samarkand. Bland dem Rysslands premiärminister Dmitrij Medvedev, Tadzjikistans president Emomali Rachmon och Afghanistans Ashraf Ghani.

På uzbekisk tv kunde ses hur Karimovs kista bars fram av vitklädda män i folkmassan av sörjande, och hur en mufti, en muslimsk ledare, läste en bön över Karimovs döda kropp.

Begravd intill sin mor

Senare jordfästes så slutligen mannen som styrt landet under hela dess postsovjetiska historia intill sin moder och sina bröder på en näraliggande begravningsplats.

Tidigare på lördagen hade tusentals uzbeker samlats i gryningen längs huvudstaden Tasjkents huvudgata där den avlidne presidentens begravningståg gjorde sin väg genom huvudstaden, innan kroppen flögs till Samarkand.

ANNONS

Karimov, som blev 78 år, avled efter att han drabbats av en hjärnblödning som han lades in på sjukhus för i förra helgen. Efter flera dagar av spekulationer bekräftade regeringen i fredags att presidenten avlidit.

Spekulationer om efterträdare

Karimov blev 1989 ledare för dåvarande sovjetiska kommunistrepubliken Uzbekistan och har behållit makten över landet ända sedan det 1991 blev självständigt. Han styrde landet med järnhand och rättighetsgrupper har rapporterat om omfattande tortyr, korruption och avsaknad av fria val. I det senaste valet, i mars, fick Karimov 90 procent av rösterna enligt de officiella siffrorna.

Premiärminister Sjavkat Mirzijojev hade utsetts till "sorgeansvarig" under Karimovs begravning, och var en av dem som tilldelats platser på främre raden, närmast Karimovs kista under ceremonin. Det har tolkats som ett tecken på att han kan komma att utses till landets näste president.

Fakta: Uzbekistan

Statschef: president Islam Karimov

Yta: 447400 kvadratkilometer (som Sverige)

Befolkning: 31 miljoner (2014)

Huvudstad: Tasjkent med 2,2 miljoner invånare (2014)

Religion: Överlag sunnimuslimskt

BNP/person: 2037 USA-dollar (2014)

Rikt på gas, olja och bomull.

Ranking på Transparency Internationals index över korruption: 153 (av 168).

Ranking på Reportrar utan gränsers index över pressfrihet: 166 (av 180).

Ett av elva länder som får sämst frihetsbetyg i rankningen från Freedom House.

ANNONS