Kaos utanför brittiska vallokaler

ANNONS
|

Långt in på fredagsnatten var det oklart om det brittiska Torypartiet kan bilda en majoritetsregering. Samtidigt överskuggades valet av rapporter om människor som hindrats från att rösta.

–Jag anser att det redan nu står klart att Labour har tappat sitt mandat att regera det här landet, sade Toryledaren David Cameron, natten till fredagen.

Enligt Cameron är utfallet i valet fortsatt oklart, men han säger att han oavsett hur det blir kommer att arbeta för att det ska bli en stabil regering.

När 75 procent av rösterna räknats hade det konservativa Torypartiet fått 240 platser i parlamentet, Labour 186 och Liberaldemokraterna 38, För majoritet krävs 326, enligt Reuters.

ANNONS

Redan när vallokalsundersökningen publicerades vid tio-tiden brittisk tid på torsdagskvällen stod det klart att Tories var valets segrare. Men resultatet måste ha sänt chockvågor genom Liberaldemokraterna som efter den första tv-sända partiledardebatten haft ett historiskt uppsving. Nu visade siffrorna på 61 platser i parlamentet – i stort sett lika många som tidigare – och både Liberaldemokraterna och Labour var snabba med att tona ner siffrorna.

Allteftersom natten fortskred stod det klart att den framgång Liberaldemokratledaren Nick Clegg rönt under valrörelsen troligen inte lett till fler mandat än i förra valet. Liberaldemokraterna tycktes ha vunnit från Labour men förlorat till Tories, medan Tories gjort sämre ifrån sig i Skottland och Wales.

Nick Clegg blev omvald med god marginal i sin valkrets, men tycker att natten har varit en ”besvikelse”.

Den stora uppgång som partiet har haft i opinionsmätningar inför valet översattes inte i någon framgång i valsedlar räknat. Trots att Liberaldemokraterna under en period låg före Labour i mätningarna får partiet av allt att döma färre mandat än tidigare.

–Det här har uppenbart varit en besvikelsens natt för Liberaldemokraterna. Vi har helt enkelt inte uppnått det vi hoppades på, sade Clegg till jublande anhängare i sin valkrets Sheffield Hallam.

–Jag tycker att vi förde en positiv kampanj full av hopp, full av optimism, som jag tror fick många människor engagerade i valet, även om de sedan inte röstade för Liberaldemokraterna.

ANNONS

Flerpartisystem

Ett stod i alla fall klart: Valet bekräftar att Storbritannien har tagit steget från ett tvåpartisystem till ett flerpartisystem.

På småtimmarna antydde både Labourledaren Gordon Brown och finansministern Alastair Darling att de är villiga att ingå i en koalitionsregering med Liberaldemokraterna om de båda partierna tillsammans är större än Tories.

George Osborne, ekonomiskpolitisk talesman för Tories kontrade blixtsnabbt:

–Labour kan inte fortsätta att regera.

Skulle Tories bilda minoritetsregering, med mellan 300-310 mandat, så kommer det bli nyval inom något år, spår Simon Hix som professor i statskunskap vid London School of Economics. Han konstaterar att varken Liberaldemokraterna eller Labour har råd med ett nyval i en nära framtid och att Toryledaren David Cameron därför kan räkna med ett visst stöd.

–Jag skulle tippa på ett nyval i maj 2011.

Vägrades rösta

Det stora valdeltagandet gjorde att det bildades köer utanför vallokalerna och utanför vallokaler ibland annat Liberaldemokratledaren Nick Cleggs hemstad Sheffield stängdes dörrarna klockan tio på kvällen utan att alla som ville hade fått rösta. I andra vallokaler, bland annat i London, Liverpool, och York tog valsedlarna slut innan kvällen var över.

Under natten gick den brittiska valkommissionen ut och förklarade att den kommer att granska de valdistrikt där människor hindrats från att rösta.

ANNONS

–Lagen är klar. Valdistrikten har inte gjort vad som förväntas av dem. Men vi vet inte exakt vad som hänt, sade organisationens chef Jenny Watson.

I Belfast fick Irlands försteminister Peter Robinson se sig besegrad av Allianspartiet. Robinson tog tidigare i år en kort tids time out sedan det avslöjats att hans fru haft ett förhållande med en 19-åring som hon gynnat ekonomiskt.

Det gröna partiet verkar ha fått sitt första mandat i parlamentet i och med att partiledaren Caroline Lucas vunnit i sitt valdistrikt i Brighton.

Ledaren för det brittiska extremnationalistiska partiet British National Party (BNP) klarade inte att ta sig in i parlamentet som han hoppats.

Nick Griffin, som vill stoppa all invandring till Storbritannien, ställde upp i valkretsen Barking i östra London. Där blev han besegrad av Labourveteranen Margaret Hodge.

BNP fick två platser i EU-parlamentet i valet förra året då de fick en miljon röster.

Den tidigare inrikesministern, Jacqui Smith, som förra året tvingades avgå efter att ha begärt ersättning för sin makes porrfilmer förlorade sin plats i parlamentet till det konservativa Torypartiet.

Smith var en i raden i strömhoppet från den brittiska regeringen som följde på skandalen kring de brittiska politikernas stora kostnadsersättningar.

ANNONS

ANNONS