Kaos i Turkiet vid pågående militärkupp

Det är fortsatt oro i Turkiet efter fredagens kuppförsök. Minst 265 personer har dött och flera tusen har skadats. 6 000 personer har frihetsberövats. – De som står bakom kuppen kommer att få betala ett högt pris, sa Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan under fredagen, enligt CNN.

ANNONS
|

Turkiet kastades in i kaos under sena fredagskvällen när kuppmakare tillhörande landets väpnade styrkor tog kontroll över strategiska platser i Istanbul och Ankara, understödda av stridsflyg och stridsvagnar.

Spridda uppgifter om våldsamheter med explosioner och skottlossningar rapporterades in från Istanbul och huvudstaden Ankara.

På söndagsmorgonen hade över 6 000 personer frihetsberövats efter kuppförsöket, rapporterar Reuters.

Fem generaler och 29 överstar har avsatts, rapporterar Reuters med hänvisning till turkiska myndigheter. Minst 265personer har dödats under nattens kuppförsök.

Enligt turkiska CNNstängdes bådaBosporenbroarna i Istanbul.Stridsvagnar stodpå motorvägen och det rapporteras om lågt flygande jetplan över staden.Broarna sammanlänkar den europeiska och den asiatiska delarna av staden.

ANNONS

Personer ska även hatagits som gisslan i den turkiska militärens högkvarter i huvudstaden Ankara, uppgavCNN. Samtidigt togs landets högste general som gisslan, enligt AFP.

Militärentogkontroll över landets större flygplatser och stängdener dem både för inkommande och utgående flyg. På lördagsmorgonen ska Ataturks flygplats i Istanbul ha öppnats för trafik igen.

Sent på fredagskvällen tog sig president Erdogan till flygplatsen. Det kom uppgifter från flera håll om att han försökte lämna landet.Presidentens stab uppgavdockatt de fortfarande har kontrollen över landet. Samtidigt uppger general Umit Dundar att de inte stöder militärkuppen,skriver Al Jazeera News på Twitter.

– Vi kommer att övervinna detta, saErdogan, via mobiltelefon till den turkiska systerstationen CNN . Han uppmanade sina anhängare att gå ut på gatorna för att försvara sin regering och saatt kuppmakarna skulle betala ett högt pris.

Svenska Anton befinner sig just nu i Istanbul där hans flickvän bor och han upplever stämningen som orolig.

– Vi var ute när allting började och märkte att människor gick in, så då gjorde vi det med. Nu hör vi flygplan som åker ovanför oss och det låter väldigt högljutt, säger han.

Något som upprör är det utegångsförbud som råder i hela landet.

– Folket här är rädda för att det ska pågå en längre tid, säger Anton och fortsätter:

ANNONS

– Nu vet vi inte vad som kommer att hända, det är väldigt oklart just nu.

Sol Karlsson från Vedum, men som numera är bosatt i Alanya, Turkiet, är oroligt för vad som kommer att hända med Turkiet.

– Detta kommer påverka Alanya där jag jobbar, turismen som redan är låg efter sprängningen i Istanbul, kommer nu att bli ännu sämre, säger hon.

Hur är stämningen, märker du av något?

– Allting stängs ner nu, barer, restauranger, allt. Men jag vet inte, alla vill ha svar men de finns inte än, säger Sol om läget.

Tanken är att Sol skulle ha stannat i Turkiet fram tills september, men efter allt som har hänt blir det förmodligen en tidigare hemgång.

– Jag själv är väl egentligen inte så orolig, men jag känner ångest över familj och vänner som är oroliga för mig. Men jag tror att jag åker hem tidigare än vad det är tänkt, berättar hon.

Utrikesdepartementetuppmanar svenskar i Turkiet att höra av sig till oroliga anhöriga.

–Det vi säger till svenskar på plats är att de ska följa de lokala myndigheternas föreskrifter och att vidta försiktighet, säger Lilian Willix Schwirtz till TT.

Hon säger ävenatt det ännu finns lite information om händelseutvecklingen i Turkiet och att reserekommendationerna för landet inte har ändrats, skriver TT.

ANNONS

Enligt Sky News bekräftar flygbolagen Lufthansa och British Airways att de ställer in eller omdirigerarflyg som ärpå väg till Turkiet på grund av den pågående militärkuppen.

CNN hänvisar till turkiska källor, och uppger att 17 poliser ska ha dödats i kuppen. Samtidigt uppger ryska, statskontrollerade nyhetssidan Russia Today att stridsflygplan ska ha skjutit ner en militärhelikopter över Ankara.

Under lördagskvällen är det fortsatt oroligt i Turkiet och flera demonstrationer pågår runt om i landet. Egypten ska även ha stoppat ett uttalande från FN:s säkerhetsråd som fördömde försöket till statskupp i Turkiet, vilket diplomatkällor uppgett för AFP. USA hade föreslagit ett utkast som innehöll en uppmaning om att alla parter i Turkiet borde respektera den demokratiskt valda regeringen i landet.Egypten, som sitter i säkerhetsrådet, motsatte sig med motiveringen att det "inte är upp till säkerhetsrådet att avgöra om regeringen är demokratiskt vald", uppger en diplomatkälla. Kairo förnekar att man motsatt sig uttalandet, skriver TT.

Relationerna mellan Egypten och Turkiet har varit spända sedan den turkiske presidenten uttryckt stöd för Egyptens före detta president Muhammad Mursi, som tillhörde rörelsen Muslimska brödraskapet och som avsattes av den egyptiska militären 2013, skriver TT.

Under lördagsmorgonen rapporterade flera internationella källor att 265personer har dött och flera tusen har skadats.

ANNONS

Är du på plats? Vet du mer? Kontakta GP:

Via mejl:webbred@gp.seTelefon:031-17 20 10,031-17 20 10

MMS/SMS: 720 10

Bakgrund: Turkiska kupper

Turkiet har en lång historia av militärkupper. Landet utropades som självständig republik i oktober 1923 och den militära eliten har varit framträdande i den turkiska politiken.

1960: Den första kuppen i Turkiska republiken ägde rum i 1960 till följd av ökade spänningar mellan den turkiska regeringen och oppositionen.

Undantagstillstånd infördes tidigt under året och i maj tog armén kontrollen. Turkiske premiärminister Adnan Menderes togs till fånga och avrättades året därpå, tillsammans med utrikesministern och finansministern. Under juntan infördes senare en mer demokratisk författning, med mer politisk frihet.

General Cemal Gürsel tog över och som både president och premiärminister och ledde landet till 1965, då Süleyman Demirel bildade en stark regering.

1971: Sex år senare var det på nytt oro i Turkiet som drabbats av ekonomisk kris och skenande inflation. Armén gick in och tvingade premiärminister Süleyman Demirel att avgå.

1980: I september genomför militären en kupp och inför undantagstillstånd och upplöser regeringen. 1983 återgick landet till civilt styre.

1997: Militären sätter hård press på premiärminister Necmettin Erbakan, som känner sig tvingad att acceptera en rad "rekommendationer". Hans koalition tvingas senare att avgå.

Källor: Al Jazira, BBC, NE, TT

ANNONS