Myndigheterna varnar för att det kan finnas rasrisk även för övriga delar av bostadshuset i Magnitogorsk.
Myndigheterna varnar för att det kan finnas rasrisk även för övriga delar av bostadshuset i Magnitogorsk.

Sju döda i ryskt husras – många saknas

Räddningsarbetare kämpar fortfarande i kylan när de finkammar rasmassorna efter det kollapsade huset i södra Ryssland där minst sju människor dödats. Ännu saknas fler än 30 personer och chanserna att hitta fler överlevande minskar.

ANNONS
|

Människor låg fortfarande och sov när en misstänkt gasexplosion fick huset i Magnitogorsk att kollapsa runt klockan 06, lokal tid. Sju dödsfall har konstaterats och sju personer som suttit fast har räddats och förts till sjukhus, enligt den ryska nyhetsbyrån Interfax.

Många har själva hört av sig till myndigheter och meddelat att de är i säkerhet. Men fortfarande saknas fler än 30 personer, varav minst sju är barn, skriver den statliga ryska nyhetsbyrån Tass.

22 grader kallt

Utanför avspärrningarna samlas stadens invånare med tårar i ögonen för att betrakta olycksplatsen och lämna blommor och nallebjörnar.

ANNONS

På bilder syns varmt klädda brandmän försöka ta sig an den flera våningar hög med bråte som ligger framför de delar av huset som fortfarande står kvar. Och det är i tuffa förhållanden, nära 22 minusgrader, som de febrilt försöker leta igenom rasmassorna efter överlevande.

Lokala medier rapporterare på förmiddagen att rop på hjälp hörts inifrån rasmassorna. Men ju längre tid som går, desto mindre chans att hitta fler överlevande, säger Rysslands hälsominister Veronika Skvortsova i ett uttalande.

Putin på plats

På eftermiddagen anlände president Vladimir Putin till Magnitogorsk för att inspektera räddningsarbetet och för att träffa offer och ansvariga politiker och tjänstemän. Den ryska regeringen har lovat att bistå med alla till buds stående medel.

"Varje beslut som behövs för att hjälpa offren kommer att tas", står det i ett uttalande från premiärminister Dmitrij Medvedev, enligt Interfax.

Huset ingår i ett lägenhetskomplex som byggdes 1973 med totalt 1100 boende som nu fått evakueras. Enligt den statliga nyhetsbyrån Ria har 48 lägenheter skadats i olyckan. Myndigheterna har gått ut och varnat för att fler delar av huset kan kollapsa.

Gasexplosioner med dödlig utgång är relativt vanliga i Ryssland, med gamla hus och ledningar där säkerhetskraven ofta ignoreras. 2015 dog fem personer när en lägenhet i Volgograd förstördes.

ANNONS

TT-Reuters-AFP

ANNONS