Sökarbetet kring staden Paradise i Kalifornien fortsätter. Arkivbild.
Sökarbetet kring staden Paradise i Kalifornien fortsätter. Arkivbild.

Kalifornienbränder fortsätter sprida sig

50 personer har omkommit i bränderna i Kalifornien i USA och elden sprider sig fortsatt över större ytor. Vid sidan av släckningsförsöken har nationalgardet kallats in för att bistå i sökandet efter kvarlevor i det förkolnade landskapet.

ANNONS
|

De omkring 100 militärpoliserna, som är specialutbildade i att hitta mänskliga kvarlevor, anlände till det drabbade området på onsdagen. Sökarbetet är fokuserat till det som återstår av Paradise i norra Kalifornien. Staden, belägen ungefär 28 mil från San Francisco, eldhärjades fullständigt när den så kallade "Camp fire"-branden svepte förbi i slutet av förra veckan.

Sökgrupper leds genom ett ödelagt landskap och förkolnade ruiner av obducenter, rättsläkare och sökhundar.

Drevs på av vinden

48 människor har hittats döda i och omkring Paradise vilket gör branden i området till den dödligaste i Kaliforniens historia. Ytterligare 228 personer saknas, men den lokala polischefen understryker att den kaotiska evakueringen kan innebära att många helt enkelt är på villovägar och svåra att kontakta.

ANNONS

Vindar drev fram lågorna i snabb hastighet och invånarna hade inte mycket tid på sig att lämna området. En kvinna som bor strax väster om Paradise berättar för den lokala ABC News-kanalen KRCR att hennes 66-åriga pappa är en av de omkomna. De tvingades evakuera med små tidsmarginaler och när pappan sprang in i sitt hus för att hämta tillhörigheter rasade det samman över honom.

Kvinnan själv kunde inte köra därifrån då däcken på hennes bil smälte i hettan. Hon tog då skydd i en damm på grannens tomt över natten, tillsammans med sina hundar.

- Elden rörde sig så snabbt, jag förväntade mig inte att den skulle röra sig så snabbt, säger hon.

Bränderna växer

"Camp fire"-branden växer och på onsdagsmorgonen hade drygt 54000 hektar drabbats. Omkring 7600 bostäder och 260 företagsfastigheter har förstörts i och omkring Paradise. Tusentals brandmän från hela USA kämpar med att stoppa branden och har hittills lyckats få ungefär en tredje del av den under kontroll.

Längre söderut rasar ytterligare en brand, kallad Woolsey-branden. Där har elden spridit sig över en yta på närmare 40000 hektar, en något större yta än dagen innan, och över 400 byggnader har förstörts. Två människor har omkommit där.

ANNONS

Mer än 3500 brandmän kämpar mot branden och gör framsteg: På onsdagsmorgonen lokal tid hade de nästan hälften av elden under kontroll, 47 procent.

TT-AFP-Reuters

Fakta: Svåra bränder i Kalifornien

Kalifornien har de senaste åren drabbats av svåra skogsbränder. Forskare kopplar dem till de ovanligt långa perioder av torka som uppstått, som är symtomatiska för de globala klimatförändringarna.

I augusti 2018 rasade hundratals bränder i delstaten, och två av dem gick ihop och bildade branden som kallades Mendocino Complex. Det var den största terrängbranden i Kaliforniens kända historia, 185 000 hektar. Den bröt ut i juli och brandkåren lyckades inte få branden under kontroll förrän i slutet av september.

Rekordet för den största branden i Kalifornien var då mindre än ett år gammalt – den så kallade Thomasbranden i slutet av 2017 härjade över 114 000 hektar.

Den tredje största branden i delstatens historia var också en av de dödligaste. Cedarbranden 2003 brann över 110 000 hektar. 15 personer omkom.

Som en jämförelse täckte de stora skogsbränderna i Sverige under sommaren 2018 som mest en yta motsvarande ungefär 25 000 hektar.

ANNONS