För att susa fram så här krävs det snart körkort i Danmark. Arkivbild från Stockholm.
För att susa fram så här krävs det snart körkort i Danmark. Arkivbild från Stockholm.

Körkort för vattenskotrar efter dödsolycka

Den kommande sommaren blir den sista utan körkort för vattenskotrar i Danmark. Efter den dödliga krocken i Köpenhamn nyligen införs körkortskrav från årsskiftet, säger näringsminister Brian Mikkelsen.

ANNONS
|

I olyckan vid Islands brygge den 6 maj dödades två amerikanskor när en ung man på vattenskoter körde på deras hyrda elbåt.

Händelsen leder till att reglerna kring skotrarna skärps kraftigt, meddelar näringsdepartementet i Köpenhamn efter ett möte på onsdagen.

- Det ska träda i kraft den 1 januari 2018. Då får man inte sätta sig på en vattenskoter utan att man har ett vattenskoter-kort, säger Brian Mikkelsen enligt nyhetsbyrån Ritzau.

ANNONS

Även registreringsskyltar ska införas, och större möjligheter att beslagta farkosterna vid vansinneskörningar som den i Köpenhamn nyligen.

I Sverige beslutade riksdagen 2015 att förarbevis och åldersgräns ska införas för vattenskotrar. Men detta har ännu inte genomförts.

- Frågan bereds i regeringskansliet men vi har ingen exakt tidpunkt när det är klart, sade Henrik Gustafsson, politiskt sakkunnig (S) på näringsdepartementet, till TT i samband med Köpenhamnsolyckan.

TT

ANNONS