Bild: TT
Bild: TT

Kärnkraftverk i Washington evakuerat

ANNONS
|

Det avvecklade kärnkraftverket Handford plutonium plant i Washington, USA, har evakuerats sedan en incident inträffat, rapporterar The Independent. Platsen används nu somanläggning för förvaring av radioaktivt avfall.

Det är en tunnel som används för att transportera radioaktivt material, radioaktiva bränslesvarar samt kärnavfallståg, som ska ha kollapsat. Hundratals arbetare ska ha tvingats ta skydd och uppmanats att "säkra ventilationen" till lokalerna och avstå från att äta eller dricka.

"Det här är en allvarlig situation, och att garantera säkerheten för de som arbetar på platsen och samhället är vår viktigaste prioritet", säger Jay Inslee, guvernör i Washington, i ett officiellt uttalande på tisdagen.

ANNONS

Använts för att bygga kärnvapen

Anläggningen i Hanford är en av USA:s största förvaringsplatser av radioaktivt avfall efter kärnvapenproduktion. Den anlades på 1940-talet som en del i det topphemliga Manhattanprojektet för att bygga en amerikansk atombomb. Där producerades plutonium fram till 1987.

Inga arbetare skadades vid händelsen och ingen strålning ska ha upptäckts, enligt Randy Bradbury, talesman på myndigheten för ekologi, enligt ABC News.

"Den giftigaste platsen i amerika"

Nere i tunneln ska det finnas närmre 212 miljoner liter av kemiskt och radioaktivt avfall i 177 behållare. Innan kollapsen ska flera behållare ha läckt ånga och kemikalier som har blivit kopplat till cancer och hjärn- och lugnskador.

Minst 61 arbetare blev utsatta för de dödliga ångorna förra året, enligt The Independent. Experter ska ha kallat platsen för "den giftigaste platsen i amerika", och "ett underjordiskt Tjernobyl som väntar på att explodera".

Texten uppdateras.

ANNONS