Monther Etaky bor i den syriska staden Aleppo och är motståndare till Assadregimen. "Min familj är i Turkiet, men jag kan inte tänka mig att lämna Syrien och mitt folk innan vi uppnått vårt mål: fred" säger han till TT.
Monther Etaky bor i den syriska staden Aleppo och är motståndare till Assadregimen. "Min familj är i Turkiet, men jag kan inte tänka mig att lämna Syrien och mitt folk innan vi uppnått vårt mål: fred" säger han till TT.

Kärleken spirar i krigets Aleppo

Stadsdelar i ruiner, invånare som stannar inomhus och stigande matpriser – sådant är livet i det hårt prövade Aleppo. Men mitt i krigets vardag spirar också kärleken, om tre månader blir Monther Etaky pappa.

ANNONS
|

Varje morgon när 28-åriga Monther Etaky vaknar slår han på radion för att få reda på om det finns bombplan i luften ovanför hans hus i den rebellkontrollerade delen av den syriska staden Aleppo. Den senaste tiden har han nästan alltid fått dåliga nyheter.

När stridsflygplanen tar paus har Etaky omkring 15 minuter på sig att gå ut och ta sig till ett annat kvarter. Sedan börjar oftast flygbombandet om igen.

- Aleppo är nog den farligaste platsen i världen. Jag är inte rädd när jag går ut, men väldigt försiktig, säger Monther Etaky över telefon från Aleppo.

ANNONS

Överlevde flygattack

Han har all anledning att vända uppmärksamheten mot himlen. Nyligen hamnade han mitt i en flygattack när han besökte en kompis kontor.

- På en sekund förvandlades allt till damm och aska och från gatan hördes människors skrik.

Etaky har förlorat omkring 30 vänner, bland annat under flygräder, i strid eller så har de dödats av extremiströrelsen IS. Men till slut blir också kriget och dess vedermödor en slags vardag.

- Nuförtiden blir jag kanske ledsen i en dag eller så, sedan fortsätter livet som vanligt. Till slut blir du inte rädd längre. Här är det lika normalt med bomber som att dricka ett glas vatten, säger han till TT.

Behöver stöd

Men Monther Etaky säger också att många som lever med kriget kommer att behöva psykologisk hjälp. Nyligen träffade han en mamma vars barn dött i en flygräd. Men hon var inte ledsen, utan sade bara att det finns människor som förlorat hela familjen, berättar Etaky.

ANNONS

- Kan du ens föreställa dig något sådant? Normalt sett blir man ju ledsen om man tappar bort sin mobiltelefon.

Aleppo har märkts hårt av det fem år långa inbördeskriget. Förra månaden blossade våldet upp igen efter månader av relativt lugn. Sedan den 22 april har omkring 300 personer dödats i regimens flygattacker och rebellernas raketbeskjutning.

Nästa vecka möts världsmakternas representanter i Wien för att försöka blåsa liv i den fallerande fredsprocessen.

- Allting är förstört, och det finns ingen här som inte har förlorat någon. De flesta människor undviker att gå ut, de sitter inne och väntar på döden. Det är ett mirakel om du kommer hem vid liv i slutet av dagen, säger Etaky som är starkt kritisk till Assadregimen.

Väntar barn

Samtidigt måste livet fortsätta. För mindre än ett år sedan gifte sig Monther Etaky med sin Walaa. Det blev ingen stor fest, men hans mamma tog sig till Aleppo från Turkiet där resten av familjen befinner sig.

ANNONS

- Jag är så glad att jag har Walaa vid min sida. Det var en dag av glädje, trots kriget.

Om tre månader blir paret föräldrar för första gången.

- Det är klart att jag orolig över min sons framtid, men det finns inte så mycket jag kan göra åt saken. Allt jag önskar honom är ett liv i fred och frihet. Och att han inte ska skadas av någon diktator. Så länge al-Assad sitter kvar kan det inte bli fred i Syrien.

Fakta: Svår fredsprocess

Ryssland och USA stod bakom det eldupphör som trädde i kraft mellan Assadregimen och rebeller den 27 februari. Överenskommelsen omfattade inte jihadistiska grupper som Islamiska staten och Nusrafronten.

Överenskommelsen har försvagats av strider i och omkring staden Aleppo i norra Syrien. Minst 300 personer har dödats i staden sedan den 22 april, både av regimens flygräder mot rebellkontrollerade områden i de östra delarna av staden och av rebellernas raketbeskjutning i det regimkontrollerade västra Aleppo.

Assadregimen hävdar att dess stridsflyg attackerat Nusrafronten i Aleppo. Staden har till och från inkluderats i ett nytt avtal om eldupphör. Förhoppningen är att det ska återuppliva de misslyckade fredssamtalen för att få ett slut på det fem år långa kriget som dödat över 270000 människor och drivit miljontals på flykt.

ANNONS