Kärlek över gränserna

ANNONS
|

Almir är 31 år gammal och muslim. Han har förlorat flera familjemedlemmar när de bosnienserbiska styrkorna tog över Srebrenica. Ändå var nationalitet det sista han tänkte på när han träffade serbiskan Dusica, 23.

För henne var det kärlek vid första ögonkastet.

– När man älskar någon ska nationalitet inte spela roll. Det viktigaste är att man är en god människa. Allt annat är ointressant för mig, säger hon.

I februari fick de en son som fick namnet Jusuf, efter Almirs farbror som dödats 1995.

– Inget kan göra det som har hänt ogjort. Vi är unga och man måste leva, säger Almir.

ANNONS

Äktenskap mellan personer av olika nationaliteter var relativt vanliga i Bosnien innan kriget. Det förekommer i viss grad även i dag, men ingen hade kunnat föreställa sig att det skulle kunna ske i Srebrenica. Även om många muslimer har återvänt till staden, beskrivs relationen mellan de två grupperna som spänd.

Paret upptäcktes av ren slump i vintras när en reporter, som jobbade med ett reportage om snövädret, råkade knacka på deras dörr. De följande veckorna fick de pryda många bosniska tidningars förstasidor. Själva är de förvånade över uppmärksamheten:

– Det är väl ingen stor grej, säger Almir och rycker på axlarna.

– Vi kanske är först, men när andra ser hur bra vi har det, kommer det andra multietniska par. Förhoppningsvis inser fler att det inte är omöjligt att leva ihop, trots allt.

ANNONS