Känd viltvårdare skottskadad i Kenya

Författaren och viltvårdaren Kuki Gallmann har skottskadats i ett överfall i sitt viltreservat i norra Kenya. En våg av våldsdåd har drabbat regionen Laikipia de senaste månaderna sedan torka lett till brist på bete.

ANNONS
|

Italienfödda Kuki Gullmann och hennes familj äger viltreservatet Laikipia Nature Conservatory. År 2000 filmatiserades hennes memoarbok "I dreamed of Africa" med Kim Basinger i rollen som författaren själv.

På söndagen skulle 73-åringen inspektera skadorna sedan en byggnad i reservatet bränts ner en dag tidigare. Hon sköts i magen i ett överfall, men räddades av statliga viltvårdare som drev bort angriparna, enligt en vän till familjen. Hon har förts till sjukhus i Nairobi, uppger hennes dotter.

Familjen Gallmann driver flera stiftelser som verkar för naturvård och hållbar naturturism i Kenya. I deras viltreservat, med 250 anställda, brändes ett hotell ner i förra månaden.

ANNONS

Överfallet var det senaste i en serie våldsdåd som krävt mint 14 liv de senaste månaderna. Torkan och brist på bete har lett till ökade spänningar i regionen när herdar drivit sina boskapshjordar in på privata farmer. Lokala politiker har också kritiserats för att underblåsa våld inför valen i augusti.

TT-AFP-Reuters

ANNONS